Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sinovektomi neden yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.471
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sinovektomi neden yapılır?​

Sinovektomide temel amaçlar hastayı rahatsız eden semptomları geriletmek ve eklem kıkırdağını korumaktır. Eklemde oluşan enflamas- yon ve/veya kanama, kıkırdak yapıya zarar vere- ceğinden sinovektomi, tercihen kıkırdak hasarı ortaya çıkmadan önce yapılmalıdır.

Sinovektomi nedir tıp?​

Radyosinovektomi, kolloid veya partiküler (parçacık) özelliğindeki radyoaktif izotopların eklem içine enjeksiyonu ile uygulanan bir tedavi şeklidir. “Radyoizotop sinovektomi” veya “radyonüklit sinovektomi” ismiyle de bilinmektedir.

Lokalize PVNS nedir?​

Lokalize PVNS nedir?
Lokalize pigmente villonodüler sinovit (lokalize PVNS) nadir görülen, çeflitli diz içi patolojilerle kar›flabilen semptomlar oluflturan idiyopatik bir lezyondur. Hastal›k genellikle tek eklemi tutar ve en s›k diz ekleminde gözle- nir. Tedavi lezyonun total rezeksiyonudur.

Sinovit ne demek?​

Sinovit, genellikle 3-10 yaş arasındaki erkek çocuklarda görülen, bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya gastrointestinal enfeksiyonu takiben ortaya çıkabilen durumdur. Enfeksiyondan haftalar sonra eklem ağrısı gelişebileceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.

Artrodez ne demek tıp?​

Yapay ankiloz veya sindez olarak da bilinen artrodez, iki kemik arasındaki eklem kemikleşmesinin ameliyatla yapay olarak indüklenmesidir. Bu, ağrı kesici ilaçlar, atel veya normal olarak belirtilen diğer tedavilerle tedavi edilemeyen bir eklemdeki inatçı ağrıyı gidermek için yapılır.

Cerrahi artrodez nedir?​

Cerrahi artrodez nedir?
Eklemin hareketsizleştirilmesi (artrodez) ameliyatı çeşitli nedenlerle harabiyet gelişen eklemin bozuk yüzeylerinin tıraşlanması, eklem yüzeyleri arasına ilave kemik doku konulması ve eklemin implantlar yardımıyla kaynatılarak hareketsiz hale getirilmesidir.
Psödoartroz ne demek tıp?​
Konjenital tibia psödoartrozu, tibianın distal yarımında normal kemik oluşumundaki yetersizlik nedeni ile kemiğin displazisine neden olan kompleks bir bozukluktur. Kemik oluşumundaki yetersizlik, kemiği segmental olarak zayıflatır, tibiada anterolateral angulasyon gelişir ve sonunda patolojik kırık meydana gelir.
 
Sinovektomi, eklem içindeki sinovyal zarın (eklemin içini kaplayan zar) cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Bu işlem genellikle eklemdeki iltihaplanma, kanama veya anormal büyüme gibi durumları tedavi etmek amacıyla yapılır. Sinovektominin temel amaçlarından biri hastanın semptomlarını azaltmak ve eklem kıkırdağını korumaktır. Bu sayede eklemde meydana gelebilecek hasarı önlemek ve eklem sağlığını korumak hedeflenir.

Radyosinovektomi ise kolloidal veya partiküler özellikteki radyoaktif maddelerin eklem içine enjekte edilerek uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu yöntem genellikle romatoid artrit gibi eklem iltihaplanmalarının tedavisinde kullanılır. Radyoizotop sinovektomi olarak da adlandırılan bu yöntem, eklemdeki iltihabı azaltarak semptomları hafifletmeyi amaçlar.

Pigmente villonodüler sinovit (PVNS) ise nadir görülen bir durumdur ve genellikle tek bir eklemi etkiler. En sık olarak diz eklemi bu hastalıktan etkilenir. PVNS, çeşitli belirtiler oluşturabilir ve genellikle total rezeksiyon adı verilen cerrahi bir tedavi ile yönetilir.

Sinovit, genellikle 3-10 yaş arasındaki erkek çocuklarda görülen bir durumdur ve üst solunum yolu veya gastrointestinal enfeksiyonların ardından ortaya çıkabilir. Bu durum enfeksiyon sonrası haftalar geçtikten sonra eklem ağrısına neden olabilir.

Artrodez ya da yapay ankiloz, iki kemik arasındaki eklem kemikleşmesinin cerrahi olarak oluşturulması işlemidir. Bu işlem, diğer tedavi yöntemleri ile kontrol edilemeyen inatçı eklem ağrısını gidermek amacıyla uygulanır.

Cerrahi artrodez ise eklemin hareketsizleştirilmesi ameliyatını ifade eder. Bu ameliyat, eklemdeki hasarlı dokunun çıkarılması, eklem yüzeylerine ek kemik doku yerleştirilmesi ve eklem içine implantlar eklenerek eklemdeki hareketin engellenmesi işlemini içerir.

Psödoartroz, kemik oluşumundaki yetersizlik nedeniyle kemikler arasında normal kaynama (hareket eden eklem yerinin kaynaması) gerçekleşmediği durumu ifade eder. özellikle tibia (kaval kemiği) bölgesinde görülen bu durum, kemik zayıflığı ve anormal kırıklara yol açabilir. Konjenital tibia psödoartrozu, tibianın distal (uzak) bölgesinde kemik oluşumunun bozukluğuna işaret eder ve tedavisi genellikle cerrahidir.
 
Geri
Üst