AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sinopun Yöresel Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Sinop yemek yemek kültürü
Yöredeki kültürel çeşitlilik beslenme biçimini de etkilemiştir Beslenmede tahıl ürünleri ağırlıktadır Kış sebzelerinin çokluğu da mutfağı zenginleştiren bir etmendir Kestane, ayva gibi meyvelerden yemeklik olarak da yararlanılır
Yörenin yemekleri; nokul (üzümlü cevizli, kıymalı, yoğurtlu), pilaki, mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalika), keşkek yemeği, içi etli hamur (kulak hamuru), ıslama, mısır çorbası, darı tarhanası, sirkeli pırasa, içli tava, katlama, kabak millesi, hamursuz tatlısıdır
İçi Etli Hamur (Kulak Hamuru)
Yumurta, tuz ve suyla sert bir hamur yoğurulur ve pazılara ayrılır Oklavayla yeterince incelikte açılır ve orta büyüklükte karelere bölünür Karelerin içine kıyma, soğan, tuz ve karabiberden oluşan karışımdan konur Üçgen biçiminde katlanarak uzun uçları biraraya getirilir Katlanan mantılar kaynayan tuz suya atılır Bir iki taşım kaynadıktan daha sonra pişip pişmediği teftiş edilerek tencerenin altı kapatılır ve yapışmaması için üzerine soğuk su dökülür İki farklı tabağa alınan mantılardan birinin üzerine sarımsaklı yoğurt, diğerine de ceviz serpilir Üzerlerine kızdırılmış tereyağ dökülür
Nokul
Un, su, tuz karışımıyla kulak memesi yumuşaklığında mayalı bir hamur yoğurulur Orta büyüklükte pazılara bölünür, oklavayla açılır Öteki tarafta ince doğranmış soğanlar yağla sararıncaya değin kavrulur Kıyma, karabiber ve tuzla içi hazırlanır Açılan yufka yağlanır, üzerine hazırlanan doğru bir tedarik konup dağıtılır ve yufka içle birlikte rulo biçiminde yuvarlanır Kızdırılmış ve yağlanmış tepsiye nokullar döşenir ve pişirilir İç malzemesi olarak üzüm ceviz karışımı veya süzme yoğurt da konulabilir
Mısır Çorbası
Çorbalık darı ve barbunya akşamdan soğuk suyla ıslatılır Soğan kavrulur, kemikli et eklenir Bu kavrulan karışıma ıslatılmış mısır ve barbunya da konur Üzerini kapatacak kadar soğuk su eklenerek kısık ateşte pişirilir
İçli Tava
Hamsiler ayıklanır, kılçıkları da çıkarılır Diğer tarafta soğanlar kavrulur, pirinç eklenir ve pirinç de birazcık kavrulur Tuz, karabiber ve şeker de eklenerek üzerini kapatacak değin su konularak pişirilir Pilav suyunu çekince maydanoz, dereotu, nane konularak demlenmeye bırakılır Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tavaya sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir Dinlenmiş pilav bunun üzerine dökülür ve yerleştirilir Kalan hamsiler pilavı tamamen kapatacak şekilde dizilir Kısık ateşte çevire çevire pişirilir Altı piştikten sonra ters yüz yapılarak üst tarafı pişirilir *
 
Sinop yöresinin zengin kültürel çeşitliliği yemek kültürünü de etkilemiş ve lezzetli yemekler ortaya çıkarmıştır. Yörede beslenme alışkanlıklarında tahıl ürünlerinin ağırlıklı olması, kış sebzelerinin bolca kullanılması ve kestane, ayva gibi meyvelerin yemeklerde kullanılması bölgenin mutfak zenginliğini göstermektedir.

Yörenin meşhur yemeklerinden biri olan "İçi Etli Hamur (Kulak Hamuru)" lezzetli ve doyurucu bir yemektir. Yumurta, tuz ve suyla yoğrulan sert bir hamurun içine kıyma, soğan, tuz ve karabiber karışımı konularak üçgen şeklinde katlanır ve kaynar tuzlu suya atılarak pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve ceviz ile tereyağ dökülerek servis edilir.

Nokul da Sinop'a özgü bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Un, su, tuz ve maya ile yoğrulan hamur açılarak iç malzemesi ile birlikte rulo yapılır ve tepsiye dizilerek pişirilir. İç malzemesi olarak kıyma-karabiber-tuz karışımı ya da üzüm-ceviz karışımı kullanılabilir.

Mısır Çorbası, bölgede sıklıkla tüketilen lezzetli bir çorba çeşididir. Çorbalık darı ve barbunya akşamdan ıslatılarak, soğan ve kemikli et ile birlikte pişirilir. Kısık ateşte pişirilen bu çorba, soğuk günlerde sıcacık bir alternatif olabilir.

İçli Tava ise Sinop mutfağının bir diğer lezzetli yemeğidir. Hamsilerin arasına pirinç ve baharatlarla hazırlanan iç harç doldurulur, üzerine pilav eklenir ve kalan hamsilerle kaplanarak pişirilir. Bu yöresel lezzet, damakları şenlendiren bir seçenek olabilir.

Sinop yöresinin zengin yemek kültürü, geleneksel lezzetleriyle hem bölge halkını hem de ziyaretçileri kendine hayran bırakmaya devam etmektedir. Bu yemeklerin her biri özenle hazırlanarak, yöresel lezzetleri keşfetmek isteyenler için harika bir seçenek olabilir.
 
Geri
Üst