Sinirli ehliyetli hangi islemi yapamaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
144.707
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sınırlı ehliyetli hangi işlemi yapamaz?​

bu kişiler kanuni müşavirinin oylarını almadan; ödünç alma ve verme, kefalet, sermaye alımı, bağış, taşınmaz alım satımı gibi işleri kendi başlarına yapamazlar. teorik olarak geçici (süreli) bir nitelik taşır.

Sınırlı ehliyetsiz kim?​

SINIRLI EHLİYETSİZLER Ayırt etme gücüne sahip olmalı , ergin olmalı ve kısıtlı olmamalıdır. Bunlardan en önemlisi ayırt etme gücüdür. Ancak kişi ayırt etme gücüne sahip olup da sınırlıysa, kısıtlıysa veya kişi ayırt etme gücüne sahip de henüz ergin değilse bu kişiler sınırlı ehliyetsiz olarak adlandırılır.
Sınırlı ehliyetsiz hediye edebilir mi?
Sınırlı Ehliyetsiz Kişiler Kendilerini borç altına sokmayan tek taraflı kazandırıcı işlemler (bağış kabul etme gibi). (Ancak örneğin kabul edilen hediye sınırlı ehliyetsiz kişinin eğitimini engelleyecek veya hayati tehlike oluşturacak nitelikte ise velisi ya da vasisi söz konusu hediyeyi kabul etmeyebilir.)
Sinirsiz Ehliyet nedir?
Kendisine yasal danışman atanan kişiye sınırlı ehliyetli denmektedir. Sınırlı ehliyetliler tıpkı tam ehliyetliler gibi ayırt etme gücüne sahip, ergin, kısıtlı olmayan kişilerdir. Ancak bu kişiler kanunda belirtilen hukuki işlemleri yapabilmek için yasal danışmana danışmak zorundadırlar.

Sınırlı ehliyetliler bağışlama yapabilir mi?​

Sınırlı ehliyetsizler, bazı işlemleri (tam ehliyetsizlerde olduğu gibi) ne yasal temsilcinin rızasıyla bizzat yapabilirler ne de sınırlı ehliyetsiz adına yasal temsilci yapabilir. Bu işlemler, önemli bağışlama, vakıf kurma ve kefil olmadır (MK 449).

Sınırlı ehliyetli kişi neler yapabilir?​

Sınırlı Ehliyetli
Sınırlı ehliyetli dava açabilir mi?
Sınırlı ehliyetsiz, kural olarak ancak yasal temsilcinin rızası ile dava açabilir. Çünkü davada usul işlemleri yapabilme de fiil ehliyetine dâhildir.
Yasal Temsilci tam ehliyetsiz adına hangi işlemleri yapabilir?
TAM EHLİYETSİZİN TEMSİL EDİLMESİ: -Tam ehliyetsiz adına hukuki işlemleri bizzat yasal temsilci yapar. Kişiye Sıkı Sıkıya Bağlı Hakların Durumu: Kural olarak bizzat hak sahibi tarafından kullanılması gereken haklardır. yasal temsil işlemez.

Sınırlı ehliyetliler ne demek?​

Sınırlı ehliyetliler: Tam ehliyetli olduğu halde birtakım sebeplerden ehliyeti sınırlanmış kişilerdir. Evli kişiler ve yasal danışman atanmış kişiler bu gruptadır. Sınırlı ehliyetsizler:Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar bu gruba girer.

Sınırlı ehliyetli neler yapabilir?​

Sınırlı Ehliyetli Kişiler -Bir konuyla ilgili dava açmak, Ana parayı almak, Kefil olmak, Bağış yapmak, Ödünç almak, Taşınmaz alım satımı ve ayni hak tesis etmek, Olağanın dışında yapı işleri yapmak, Kambiyo taahhüdünde bulunmak, Sulh olmak gibi…
Sınırlı ehliyetli sözleşme yapabilir mi?
Sınırlı ehliyetliler tıpkı tam ehliyetliler gibi ayırt etme gücüne sahip, ergin, kısıtlı olmayan kişilerdir. Dolayısıyla sınırlı ehliyetlilerin kural olarak hukuki işlem yapma ehliyetleri vardır. Ancak bu kişiler kanunda belirtilen hukuki işlemleri yapabilmek için yasal danışmana danışmak zorundadırlar.
Sınırlı ehliyetli Nişanlanabilir mi?
Madde 118/f.2 Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Normalde nişanlanma kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Ancak yasal temsilci izin vermeksizin sınırlı ehliyetsiz nişanlanmışsa bu nişanlanma sınırlı ehliyetsizi bağlamaz.

Evli kişiler tam ehliyetli midir?​

Evli kişiler eşinin onayı olmadan, Aile konutunu satma ve kiralama ve kefil olma işlemlerini gerçekleştiremeyecekleri için sınırlı ehliyetliler arasında sayılmaktadır.

Sınırlı Ehliyetsizlerin haksız fiillerden sorumlu olma ehliyetleri var mıdır?​

TMK m.16/f.2 Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar. Kişiye kusurun isnat edilebilmesi için onun ayırt etme gücüne sahip olması yeterlidir. Bu yüzden ayırt etme gücüne sahip kişiler haksız fiillerinden ve borca aykırı davranışlarından sorumlu olurlar.
Sınırlı ehliyetsiz evlenebilir mi?
Sınırlı ehliyetsizler: Onyedi yaşını doldurmuş olanlarla, ergin olup da kısıtlananlar, evlenme yönünden sınırlı ehliyetsizdir. Onyedi yaşını doldurmuş olanlar ile ergin olup da kısıtlananlar, ancak yasal temsilcilerinin izniyle evlenebilirler (TMK m. 126, 127).
Sınırlı ehliyetsiz bir kişi satım sözleşmesi yapabilir mi?
Sınırlı ehliyetsiz olanlar, kendilerini borç altına sokmamakta olan işlemlerle kişiye sıkıya bağlı işlemleri yapabilirler. Bunun için de yasal olarak temsilcilerinin iznine de gerek yoktur.
 
Geri
Üst