AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sinir Krizi Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sinir krizi kişinin aşırı öfkelenmesi ya da üzülmesi sonrasında ortaya çıkan ortalama 15-20 dakika süren bazen 1 saate kadar uzayabilen bir durumdur. Bu sırada kişide aşırı öfke belirtileri, ağlama, bağırma, kendine ve çevreye zarar verme davranışları görülebilir. Bazen bu durumu ani gelişen bir yaşam olayı tetikleyebileceği gibi ( yakının vefatı, sevdikleri tarafından terk edilme, psikolojik ya da fiziksel şiddet vb) bazen de uzun yıllardır devam eden stres bir anda kişinin sinir krizine girmesine neden olabilir.

Sinir Krizinin Nedenleri

Stres, depresyon, öfke kontrol sorunları, maddi-manevi kayıplar, uyku düzensizliği, travmalar, örselenme vb durumlarda görülebilmektedir.

Sinir Krizinin Belirtileri Nelerdir ?

Sinir krizi geçiren birinde ilk belirtiler aşırı bağırma, hareketlilik, ağlama, huzursuzluk, yerinde duramama, halsiz, bitkin hissetme, etrafa ya da kendine zarar verme davranışları, saçlarını yolma, başını, elini kolunu duvara vurma vb belirtiler görülür. Kişinin iç dünyasından yaşamış olduğu stresli durum sonrasında;

Sinir Krizi sırasında titreme: Kriz sırasında sıklıkla olan bir durumdur, ellerde, kolda ya da vücudunda titreme olabilir. Ancak bu durum her zaman psikolojik olmayabilir ve tıbbi olarak değerlendirilmesi gerekir.

Sinir Krizi sırasında uyuşma: Sinir krizi sırasından kişiyi ve ailesinin tedirgin eden bir durumdur, ellerde, kollarda ya da vücudunun tamamında uyuşma hissi, kasılma, uyuşukluk hali olabilmektedir. Bu duruma neden olabilecek nörolojik durumların saptanabilmesi için doktor tarafından uygun görülen muayene ve tetkikler yapılmalıdır.

Sinir Krizi sonrasında konuşamama, baygınlık benzeri belirtiler görülebilir.

Sinir Krizi Anında Ne Yapmalıyım

Sinir krizini sırasında kişi yaptığı davranışların farkında değildir bu davranışları bilerek yapmıyordur ya da şımarık davranmıyordur. Mutlaka özenle yaklaşılmalı kişi tedirgin edecek korkutacak yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Sakin bir ses tonu ile kişi ile konuşulmalı kişinin güvenliği sağlanmalıdır. Güvenlik sırasında hem kriz geçiren kişinin kendine hem de çevresine zarar vermesi engellenmelidir. Çoğunlukla sinir krizi sırasında oluşan uyuşma, konuşamama gibi belirtiler nedeniyle ya da kişinin kendine ve çevreye zarar verme ihtimali nedeniyle kişi acil servise götürülmeli gerekli müdahale doktorlar tarafından yapılmalıdır. Sinir krizi sırsından görülen uyuşma, kasılma, titreme, bayılma, konuşamama vb belirtilerin nedeni saptanmalıdır, bazen bu tür durumlara nörolojik hastalıklarında neden olduğu unutulmamalı ve doktorunuzun uygun gördüğü muayene ve tetkikler yapılmalıdır. Eğer sinir krizinin nedeni aşırı stres vb psikolojik hastalıklar ise bir psikiyatrist tarafından değerlendirilip gereken müdahale yapılmalıdır. Kişinin psikolojik durumu için doktorunun uygun gördüğü süre tedavi edilmelidir.
 
Geri
Üst