AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sinifta engelli ogrencilere nasil davranmaliyiz?

Editör

Yeni Üye

Sınıfta engelli öğrencilere nasıl davranmalıyız?​

* Hafif düzeyde özel gereksinimli çocuklar sınıfa uyum sağlamaları için öğretmen, veli ve tüm arkadaşları ile öğrencinin ortak hareket etmesi, engelli arkadaşlarını kıracak, incitecek girişimlerden tamamen kaçınılması ona karşı fedakâr, anlayışlı ve sevgi dolu yaklaşılması öğrencinin sınıfa kolay adapte olmasını …

Engelli bireylerin eğitim Hakları Nelerdir?​

Engelli bireylerin eğitim Hakları Nelerdir?
Özürlü bireyler temel eğitim ilkeleri doğrultusunda genel eğitim, özel eğitim ve mesleki eğitim görme haklarını kullanabilmektedirler. 5378 sayılı Özürlüler Kanunu`nun 15. Maddesinde “Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez.

Okullarda engelliler için neler yapılabilir?​

Genelgeye göre, derslikler tekerlekli sandalyelerin hareketlerine uygun inşa ediliyor, derslik zemininde herhangi bir kot farkı oluşturulmayacak, derslik kapıları eşiksiz, dışarıya açılır ve 100 santimetre boşluklu olarak projelendiriliyor.

Günlük yaşantımızda engellilere nasıl yardımcı olabiliriz?​

Günlük yaşantımızda engellilere nasıl yardımcı olabiliriz?
Sağ, sol, ön, arka gibi yönlerle tarif edin. Görme engellinin oturacağı sandalyenin arka kısmına elinin dokunmasını sağlayarak da ona yardımcı olabilirsiniz. Eğer araba ya da taksiye binmesine yardım edecekseniz, arabanın kapısına dokunmasını sağlayarak ön ya da arka kapıdan bindiğini belirtmeniz yeterlidir.
Zihinsel engelli öğrenciler için neler yapılabilir?​
Zihinsel Öğrenme Yetersizliği Olan Çocuklar İçin Neler Yapılabilir?
- Her şeyden önce çocuğunuzu kabul edin,
- Anne baba olarak birbirinizi suçlamayın,suçlu da aramayın.
- Çocuğunuzun gelişimi için gerekli olan ilgi ve şefkati ona sürekli gösterin.
- Çocuğunuzu aileye verilmiş bir ceza olarak görmeyin, çocuğunuzu suçlamayın.

Zihinsel engelli çocuğa nasıl Davranilmali?​

Zihinsel engelli çocuğa nasıl Davranilmali?
Çocuğun her türlü gelişimi için gereken ilgi ve şefkatinizi ona sürekli gösterin. 3. Çocuğun sokağa çıkmasına, oyun oynamasına, arkadaşlık kurmasına yardımcı olun. 4. Çocuğunuzun hastalıklardan korunması toplum tarafından benimsenmesi için özellikle el, saç, yüz, beden, giysi temizliğine dikkat edin.

Engelli öğrencilerle nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda önemli bilgiler içeren bu mesajlara dikkat çekmek istiyorum. Öncelikle hafif düzeyde özel gereksinimli çocukların sınıfa uyum sağlamaları için öğretmen, veli ve diğer arkadaşlarının desteği oldukça önemlidir. Engelli arkadaşları incitecek davranışlardan kaçınılmalı, onlara sevgi dolu ve anlayışlı bir yaklaşım gösterilmelidir.

Engelli bireylerin eğitim hakları da büyük bir öneme sahiptir. Özürlü bireyler, genel eğitim, özel eğitim ve mesleki eğitim gibi temel eğitim ilkeleri doğrultusunda eğitim alma hakkına sahiptirler. Engellilerin eğitim almasına engel olunamaz ve bu konuda yasal düzenlemeler bulunmaktadır.

Okullarda engelliler için yapılacak düzenlemeler de oldukça önemlidir. Dersliklerin tekerlekli sandalyelerin hareketlerine uygun olması, zeminde kot farkı oluşturulmaması gibi uygulamalar engelli öğrencilerin rahat edebilmesi için gereklidir.

Günlük yaşantımızda engellilere yardımcı olurken dikkat etmemiz gereken bazı konular vardır. Görme engelliler için sağ, sol, ön, arka gibi yönlerle tariflerde bulunarak yardımcı olabiliriz. Ayrıca araba veya taksiye binerken de engellilere yardımcı olmak için gerekli adımları atabiliriz.

Zihinsel engelli çocuklarla nasıl davranılması gerektiği konusunda da bazı öneriler bulunmaktadır. Çocuğunuzun gelişimi için gereken ilgi ve şefkati sürekli göstermek önemlidir. Ayrıca çocuğunuzu kabul etmek, suçlama ve suç arama gibi davranışlardan kaçınmak da oldukça önemlidir.

Sonuç olarak, engellilerle doğru iletişim kurmak, onlara saygı göstermek ve ihtiyaçlarına uygun şekilde davranmak herkesin sorumluluğundadır. Toplum olarak daha duyarlı olmalı, engellilere destek olmalı ve onların hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli adımları atmamız gerekmektedir.

Geri