AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sınavdan Önce Ne Yapmalıyım?

SoruCevap

Yeni Üye
1)Sınavın yükünün verdiği gerilime korona korkusu da eklendi, bu sürecin imtihana girecek öğrenciler üzerinde maalesef negatif tesirleri oldu. Pekala anne ve babalar, imtihana birkaç gün kala bu süreci nasıl yönetmelidirler? Çocuklara tasa seviyelerini minimuma indirmeleri konusunda nasıl yardımcı olabilirler?

Öncelikle belirtmek isterim ki; gençlerimiz bizim kıymetlilerimiz, geleceğimizin mimarlarıdır. Girecekleri sınav-sınavlar gençlerimizin ömürlerini şekillendirmede yalnızca basamaktır. Hayatlarının tamamı değildir.

İçinden geçtiğimiz pandemi süreci bizi bazen zorlayıp yorsa da kendimizle tanışmamızda, gayelerimizi gerçek belirlemede birçok katkı sağladı. Her yıl imtihana girecek gençlerimiz dertli bir süreç yaşar. Pandemi sürecinde imtihana girecek gençlerimizin tasası şüphesiz her zamankinden birkaç tık fazla olacaktır ve bu çokta olağandışı bir süreç değildir. Bu süreçte gençlerimizin en büyük destekçisi ailesidir. Genç ailesinin yanında olduğunu, ona inandığını ve takviye olduğunu görmek ister.

Ailelerde elbette imtihana girecek genç kadar korku yaşamaktadır ve ailenin derdi bulaşıcıdır. Tekrar ailenin bu süreçte yaşadığı gerginlikte gence çok kolay bulaşmaktadır. Bu yüzden çocuktan önce aile; hakikat stratejiler ile derdini denetim altına almalıdır, baskı yapmamalı, kıyaslamamalı, genç ile çatışma yaşamamalı, her an gencin ders çalışmasını beklememeli, yüksek beklenti içine girmemeli, gencin yerine üniversite ya da meslek tercihlerini lisana getirmemeli, genç ile sağlıklı bağlantı kurmalı, gencin güçlü istikametlerine odaklanmalıdır. Onu motive edecek “elinden geleni yaptın, gereğince çalıştın” vb. telaffuzlarda bulunmalıdır. Derdini tetikleyen "sana çok güveniyorum, en düzgününü yapacaksın biliyorum, yüzümüzü kara çıkarma, emeklerimiz boşa gitmesin.' vb. cümlelerden kaçınmalıdır.

2)Ben de imtihana girerken ‘Sınavdan evvel ne yapmalıyım?’ stilinde başlıklı birçok görüntü izlemiştim. Elini yüzünü yıka derin nefes al üzere tavsiyeler almıştım. Ancak maalesef bu sene bu usul tavsiyeleri uygulamak pek mümkün olmayacak. Bu periyotta imtihana girecek öğrencilere gerilimden uzaklaşmak için ne üzere tavsiyeler verirsiniz?

-“Sınavdan evvel ne yapmalıyım, neler yapmalıyım” içinde ağır telaş barındırmıyorsa, karamsarlığa ve ümitsizliğe yol açmıyorsa yararlıdır. Ve hiçbir gencimize gerilimden uzak kalmayı tavsiye etmeyeceğim ☺ Tavsiye edeceğim tek şey gerilimlerini denetim altına almaları ve korkularını bastırmamaya çalışmaları olacaktır.

Gerilim düşündüğümüz kadar ziyanlı değildir. Tersine gerilim yararlıdır. Gerilim; hayatta kalmamıza yardımcı olur, motivasyonumuzu canlı meblağ, performansımızı arttırır, vakti yönetebilme mahareti sağlar, hayatın denetimini elde tutmamıza yardım eder.

-Gençlerimize şunu da tavsiye etmek isterim: Kendilerine güvenmelerini ve gözlerinin önünde olumlu sahneler canlandırmalarını.

Şöyle ki; “Yapamayacağım, başaramayacağım” halindeki olumsuz sahneler yerine “Elimden geleni yaptım ve x… kısmını kazanacağım” vb.

-Sınavın kişiliğinin şekillendiricisi olmayacağı, bilgilerini ölçecek bir araç olduğunu unutmamalarını tavsiye ederim.

-Uyku ve beslenme alışkınlıklarında rutinden şaşmamak gerekir.

-Stresi denetim etmede imtihan öncesi nefes idmanları ve gevşeme idmanları de yapılabilir.

3)Sınavdan bir gece evvel saat kaçta uyunmalı, imtihan günü saat kaçta kalkılmalı? İmtihan günü nelere dikkat edilmeli, beslenme ve uyku nizamından biraz bahsedebilir misiniz?

-Kişisel gündem imtihandan uzaklaştırılmalıdır. Komik bir sinema izlenebilir, eğlenceli bir kitap ya da mecmua okunabilir.

-Son gün imtihana çalışmayı bırakmak yararlı olur.

-Kaygı düzeyini arttırmayan bireylerle sohbet etmek ve imtihandan bahsetmemek gerekir.

-Uyku ve yemek rutininden şaşmamak gerekir.

-Mümkünse sakin ve oksijenli yerlerde yürüyüş yapmak yararlı olabilir.

-Sınavdan evvelki akşam ağır yemeklerden uzak durmak gerekir.

-Sınav anında yanımızda olması gereken evrakları akşamdan hazırlamak sabah yaşanabilecek telaşı ortadan kaldırabilir.

-Yatmadan önce ılık bir duş almak uygun gelebilir.

Geri