Sinai maliyet ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Sınai maliyet ne demek?​

İşletmelerde,üretim faaliyeti için yapılan, direkt hammadde-malzeme maliyeti ve direkt işçilik giderleri dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır. Üretim için satın alınan üretim araçlarının (makine,tezgah,aparat) kanunen belirtilmiş ömür süreleri ile hesaplanan bir fon ayırma yöntemidir.
Birleşik maliyet ne demek?
Birleşik maliyet, “En az iki veya daha fazla mamulün elde edilebilmesi için ilk madde ve malzemenin üretime bağlı tutulduğu, ayrım noktasına kadar olan, ilk üretim aşamasının tüm maliyetleridir” şeklinde tanımlanabilir (Yük- çü, 1999, 379).

Sabit maliyet nedir örnek?​

Sabit giderler, birim başına değişkendir. Yani, toplam sabit giderler, faaliyet hacmi değişmelerinden etkilenmezken, birim başına sabit giderler faaliyet hacmi ile ters yönde değişir. Kira, amortisman, sigorta, emlak vergisi gibi maliyetler sabit maliyetlere örnek olarak verilebilir.
Üretilen malın maliyeti nedir?
Satılan malların maliyeti (SMM), bir şirkette satılan malların üretimine atfedilebilen doğrudan maliyetleri ifade eder. Bu meblağ, malın yaratılmasında kullanılan malzemelerin maliyetini ve malın üretilmesi için kullanılan doğrudan işgücü maliyetlerini içerir.

Birleşik maliyet dağıtım yöntemleri nelerdir?​

Birleşik Maliyet Dağıtım Yöntemleri:
Safha maliyet sistemi ne demek?
Anglosakson literatüründe “process costing” olarak adlandırılan safha maliyet sisteminin temeli, her evrenin maliyetlerini ayrı ayrı toplamak ve elde edilen toplamları o evrelerde üretilen birim sayısına bölerek birim maliyeti hesaplamaktır.

Sabit giderler nelerdir örnek?​

Sabit giderler, üretim ve satış hacmindeki farklılaşmalardan etkilenmeyen giderlerdir. Amortisman giderleri, kira giderleri, vergiler ve faiz giderleri gibi giderler bu grup giderlere örnek olarak verilebilir.
Sabit maliyet ne demek kısa?
Sabit maliyet nedir? Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.

Üretilen mamul maliyeti nedir?​

Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.

Geri