Simya Ne Demektir Kısaca

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Simya Ne Demektir

Simya Anlamı Nedir Kısaca



Günümüzdeki modern kimya biliminin temelleri atılmadan binlerce yıl önceden başlayıp, 17. yüzyıla kadar etkileri devam eden, maddeleri birbirine karıştırıp , değiştirmeye çalışan simyacı, insanların yaptıkları çalışmalara ve verilen genel ada simya denir.

Simya (alşimi), hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanatı bünyesinde barındırır. Simya ile en az 2500 yıldır uğraşıldığı bilinmektedir. Simya ile ilk olarak Mezopotamya, Eski Mısır, İran, Hindistan ve Çin’de uğraşılmıştır. Klasik Yunan döneminde Yunanistan’da, Roma İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü coğrafyada, önemli İslam başkentlerinde ve daha sonra 19. yüzyıla kadar Avrupa’da simyaya ilgi duyulmuştur.

Batı simyası her zaman, kökleri ünlü simyacı Hermes Trismegistus’a uzanan ve bir felsefi-spiritüel sistem olan Hermetizm’le yakından bağlantılı olmuştur. Bu iki disiplin (simya ve Hermetizm) 17. yüzyılın önemli bir ezoterik ekolü olan Gül-haçlılar ‘ın doğuşunda etkili olmuştur. Erken modern dönemde, simya kimyaya dönüşmeye başlarken simyanın mistik ve Hermetik dalları modern spiritüel simyanın odak noktası olmaya başlamıştır. Günümüzde, simya mistik, ezoterik ve sanatsal yönleri nedeniyle bilim tarihçileri ile filozofların ilgi alanına girmektedir.
 
Simya kelimesi, binlerce yıl önce başlayarak 17. yüzyıla kadar devam eden, maddeler üzerinde çalışarak değişimleri denemeye çalışan kişilerin yaptığı çalışmalara ve bu alana verilen genel addır. Simya, doğanın ilkel yollarla araştırılması ve erken dönem ruhani felsefe disiplini olarak kabul edilir. Simya, kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanat gibi farklı alanları içinde barındırır.

Simya ile en az 2500 yıldır uğraşıldığı bilinmektedir ve tarih boyunca Mezopotamya, Eski Mısır, İran, Hindistan, Çin, Yunanistan, Roma İmparatorluğu ve Avrupa gibi farklı coğrafyalarda ilgi görmüştür. Batı simyası, Hermetizm ile yakından ilişkilidir ve özellikle Hermes Trismegistus'un etkili olduğu bir felsefi-spiritüel sistemle bağlantılıdır. Simya, mistik ve Hermetik dallarıyla modern spiritüel simyanın odak noktası olmuş ve günümüzde bilim tarihçileri ile filozofların ilgi alanına girmiştir.

Simya, tarih boyunca bilim başta olmak üzere birçok farklı alan üzerinde etkili olmuş ve insanların düşünce dünyalarını derinlemesine etkilemiştir.
 
Geri
Üst