AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Simdiki zamanin olumsuzu nedir?

Editör

Yeni Üye

Şimdiki zamanın olumsuzu nedir?​

Şimdiki zaman eki -(i)yor ekidir. Olumsuz şimdiki zaman cümlesi yapmak için -yor ekinden önce -ma olumsuzluk ekini getiririz. Bu ek, -yor ekinden ötürü daralarak -mı ekine dönüşür. Gitmiyorum.

Şimdiki zaman kipi nedir örnekleri?​

ŞİMDİKİ ZAMAN KİPİ (-yor) Fiile getirildiği zaman fiilin “ŞİMDİ, ŞU ANDA” yapıldığı söyleyen, haber veren, bildiren kiptir. Şimdiki zaman kipinin eki -YOR’dur. Örnekler: Mutfakta yemek hazırlıyor.

Makta mekte şimdiki zaman eki mi?​

Makta mekte şimdiki zaman eki mi?
-mekte ve -makta ekleri Türkçede -mekte -makta ekleri de tümceye şimdiki zaman anlamını kazandırır: Ders çalışmaktayım. Seni düşünmekteyim.

Şimdiki zamanda hangi ek gelir?​

Şimdiki zamanda hangi ek gelir?
Şimdiki zaman cümlesi kurabilmek için fiillerin sonuna -ing eki getirilir. He, She, It ile başlayan cümlelerde ”is”, You, They, We ile başlayan cümlelerde ise ”are” yardımcı fiil olarak kullanılır.

Şimdiki zaman fiili nedir?​

Şimdiki zaman eki fiile getirildiği zaman eylemin şu anda gerçekleştiğini ifade etmektedir. Bir cümlenin şimdi ve şuan da gerçekleştiğini belirtmek için fiile şimdiki zaman ekinin getirilmesi gerekmektedir. Türkçe de şimdiki zaman eki olarak eylem kök veya gövdesine “‘-yor” ekinin getirilmesi gerekmektedir.

Haber kipleri nedir ve örnekler?​

Fiile getirildiği zaman fiilin “GEÇMİŞTE” olduğunu ve gerçekleşirken “GÖRÜLDÜĞÜNÜ, BİLİNDİĞİNİ” haber veren, söyleyen, bildiren kiptir. Şimdiki zaman kipinin ekleri -DI, -Dİ, -DU, -DÜ’dür. Örnekler: Arabasına telaşla bindi.

Şimdiki zaman nedir Türkçe?​

Şimdiki zaman nedir Türkçe?

Gelecek zaman kipi nedir?​

Gelecek zaman kipi nedir?
Gelecek zaman kipi, haber kiplerine dahildir. Gelecek zaman kipi ile çekimlenmiş fiillerde iş, oluş, hareketin henüz yapılmadığı, gelecek zamanda yapılacağı anlamı vardır. Eyleme gelecek zaman anlamı, fiile gelen “-ecek, -acak” eki ile verilir.

Şimdiki zaman soru cümlesi nasıl yapılır?​

Soru cümlesi oluşturmak için ise yardımcı fiil ve öznenin yer değiştirmesi yeterlidir. Present Continuous Tense cümle dizilimi ise genel olarak şu şekildedir: I/You/He/She/It/ We/They + am/is/are + Verb ing…. I/You/He/She/It/ We/They + am/is/are not + Verb ing…. Am/Is/Are+ I/You/He/She/It/ We/They + Verb ing…?

Şimdiki zamanın hikayesi nedir örnek?​

eylem sırasında veya eylemden bahsederken birden eylemin yapılmaması ya da önceden kararlaştırılmış eylemin o anda yapılıyor olmasını belirtir. örnek: tam sinemaya gidiyordum yolda telefon gelince vazgeçtim.

Şimdiki zamanın rivayeti nedir örnek?​

Şimdiki zamanın rivayeti nedir örnek?
fiil kökü + “-(I)yormuş” eki + şahıs eki Not: Üçüncü çoğul şahısta, şahıs eki şimdiki zaman ekiyle belirsiz geçmiş zaman eki arasına girerek, ek ‘-(I)yorlarmış’ hâlini alır.

Şimdiki zaman eki ne demek?​

Şimdiki zaman eki ne demek?
Dilimizde şimdiki zaman eki olarak “-yor” kullanılmaktadır. “-yor” eki fiillere getirildiği zaman belirtilen eylemin şimdi ve şuanda gerçekleştiğini ifade etmektedir. İçinde bulunulan zaman dilimi içerisinde gerçekleşmeye başlanan bir eylemin hala devam etmesi ve son bulmaması durumunda kullanılan bir zaman ekidir.

Şimdiki zamanın olumsuzu, Türkçe dilinde fiillerin "yor" eki aldıkları şimdiki zamanın olumsuz hali olarak karşımıza çıkar. Olumsuz şimdiki zaman cümleleri oluşturmak için "-yor" eki öncesine "-ma" olumsuzluk eki getirilir ve bu eki "-mı" şeklinde daralarak kullanırız. Örneğin, "Gitmiyorum."

Şimdiki zaman kipi, Türkçede fiillere getirildiği zaman eylemin şu anda gerçekleştiğini ifade eden bir kiptir. Bu kipin eki "-yor" şeklindedir. Örnek olarak, "Mutfakta yemek hazırlıyor."

"Mekte" ve "makta" ekleri de Türkçede tümceye şimdiki zaman anlamı kazandırır. Örnek olarak, "Ders çalışmaktayım. / Seni düşünmekteyim."

Şimdiki zaman cümlelerinde fiillere "-ing" eki getirilir. He, She, It ile başlayan cümlelerde "is", You, They, We ile başlayan cümlelerde ise "are" yardımcı fiil olarak kullanılır.

Gelecek zaman kipi ise, gelecekte gerçekleşecek eylemleri belirtmek için kullanılır. Fiillere "ecek" veya "acak" ekleri getirilerek oluşturulur. Örneğin, "Yarın okula gideceğim."

Şimdiki zamanın hikayesi anlatırken kullanılan yapıda eylemin yapılması sırasında bir durumun değişmesini veya aniden eylemin gerçekleşmemesini ifade eder. Örnek: "Tam sinemaya gidiyordum, yolda telefon gelince vazgeçtim."

Şimdiki zamanın rivayeti ise bir günün sürecini anlatırken, o gün içinde yaşanılan olayları anlatırken kullanılır. Fiil köküne "-(I)yormuş" eki ve şahıs eki eklenir. Örnek olarak, "Bugün çok çalışıyormuş."

Şimdiki zaman eki olan "-yor", eylemin şu anda gerçekleşmekte olduğunu ifade eder. Eylemin hala devam ettiği, dolayısıyla henüz son bulmadığı anlamını taşır. Örneğin, "Yürüyorum."

Geri