Sıla-i rahim ile ilgili hadisler

zeberus

Yeni Üye
Sılayı rahim ile ilgili hadisi şerifler

Slayı rahim yapmanın önemi hakkında kısacık bir hatırlatma;Alimler sılai rahimde bulunmanın farz olduğu görüşündedirler Bunun, terk edilmesi yani akraba ve yakınlarla olan ilgisinin kesilmesi, büyük günah sayılmıştır Çünkü Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor:

Hz Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ama: Rahim Arş'a asılıdır, der oysa: Kim beni sıla ederse Allah da ona sıla etsin Kim benden koparsa Allah da ondan kopsun

Buhari, Edeb 13; MüslimBirr 17, (2555)

3263 Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Resullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ama: Kim, rızkının Allah kadar genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sılai rahim yapsın''

3264 Tirmizi'deki söylenti şöyle: Nesebinizden sılai rahm yapacaklarınızı öğrenin Zira sılai rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, ömürde uzamadır

Buhari, Edeb 12; Tirmizi, Birr 49, (1980)

3265 Meymune radıyallahu anha anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselâm'dan müsade almadan bir cariye azad ettim Resulullah'ın benimle kalma günü gelip, beraber olduğumuz vakit:

Ey Allah'ın Resülü, câriyemi azad ettim, farkettlnlz mi?' dedim

(Sahi mi söylüyorsun), bunu yaptın mı?' dedi Ben, Evet!'' deyince:

Keşke onu dayılarına verseydin, senin için daha şanslı olacaktı! buyurdular

Buhari, Hibe 15; Müslim, Zekât 44, (999); Ebu Dâvud, Zekât 45 (1690)

3266 Selmân İbnu Âmir (radıyallahu anh) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular oysa: Fakirlere yapılan tasadduk bir sadakadır, lakin zîrahm'a (yani akrabaya) yapılan ikidir: Biri sılai rahim, diğeri sadaka *

Geri