AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sikayeti geri alma nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şikayeti geri alma nasıl olur?​

Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.
Davayı değiştirme yasağı nelerdir?
HMK madde 141- (1) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.
Iddianın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı nedir?
Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia veya savunmasını genişletebilir yahut değiştirebilir, ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.

Şikayeti geri çekmek suç mu?​

Şikayetçinin aynı fiil hakkında tekrar şikayette bulunması, kapanan dosyaları yeniden açtırması mümkün değildir. Yani şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir.
Dava konusu değiştirilebilir mi?
1- Islahla davacı dava dilekçesinde belirtmiş olduğu dava sebebini değiştirebilir. 2- Eksik bildirilen vakıalar ıslah yolu ile tamamlanabilir. 3- Islahla dava konusu değiştirilebilir.
Dava dilekçesi ne zamana kadar değiştirilebilir?
1 hafta içinde yeni bir dilekçe verilerek dava tamamen ıslah edilebilir. Örneğin davacı, davasını tamamen ıslah ederek el atmanın önlenmesi davasını haksız işgal tazminatına çevirebilir. Davanın kısmen ıslahında ise, davadaki talep arttırılmakta veya kapsamı genişletilmektedir.

Tam ıslah nedir?​

Davanın tamamen ıslah yoluna dava dilekçesinden itibaren bütün usul işlemlerinin yapılmamış sayılması için başvurulur. Davadaki talep kısmının değiştirilmesi de davanın tamamen ıslahı mahiyetindedir. Kısmi ıslahta ise, taraf belli bir usul işlemini ıslah etmektedir.
 
Geri
Üst