AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sikayeti geri aldiktan sonra ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şikayeti geri aldıktan sonra ne olur?​

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında ‘düşme kararı’ verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında ‘beraat kararı’ verilmesini talep edebilir.
Suç duyurusu ne kadar zamanda sonuçlanır?
Mağdurların yaptığı savcılığa suç duyurusu sonuçları, savcılığın iş durumuna göre değişik sürelerde gerçekleşebilmektedir. Bu süreç bazen bir ayda sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda ise bir yıl bile sürebilmektedir.

Suç duyurusu bulunmak sicile işler mi?​

Karakolda İfade Vermek Sicile İşler Mi: İfadeye çağrılmak veya karakolda ifade vermek kişinin siciline işlemez. Ne adli sicil kaydına ne de arşiv kaydına işler. Ancak eğer kişi soruşturma sonucu dava aşamasına geçilerek ceza alırsa bu ceza kişinin adli sicil kaydına işler.
Şikayetten vazgeçtikten sonra tekrar şikayet edilir mi?
Şikayete Tabi Olan Suçlarda, Şikayetten Vazgeçtikten Sonra Tekrar Şikayetçi Olmak Hukuki Sonuç Doğurmaz. şeklinde hüküm kurarak şikayete tabi olan suçlarda, şikayetten vazgeçtikten sonra tekrar şikayetçi olmanın hukuki sonuç doğurmayacağını belirtmiştir.

Hakkında şikayet olursa ne olur?​

Şikâyet Hakkının Kötüye Kullanılması: Suç işlemediğini bildiğiniz bir kişi hakkında şikâyette bulunmak ya da gerçekleşmediğini bildiğiniz bir olay hakkında şikayette bulunmak şikayet hakkının kötüye kullanılmasıdır. Bu durum şikâyette bulunan kişi hakkında soruşturma açılmasına neden olabilir.
Şikayetin özellikleri nelerdir?
Şikâyetçi şikâyetin anlam ve sonuçlarını anlaya- bilir durumda olmalıdır. Suçtan zarar görenin kanuni temsilcisi varsa şikâyeti o yapar. Kanuni temsilciden hem vasi hem de vekalet ilişkisi- ne dayanan vekilliği anlamak gerekir. Tüzel kişilerde şikâyette bulu- nabilir.

Şikayetten vazgeçmeden vazgeçme olur mu?​

Yani şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir. Takibi şikayete tabi suçlarda şikayetten vazgeçme beyanında bulunulduktan veya şikayetten vazgeçme dilekçesi verildikten sonra aynı fiil ile ilgili şikayet hakkı bir daha kullanılamaz.
Şikayetten vazgeçme sicile işler mi?
8- Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar adli sicil kaydına işlenir.

Şikayetten vazgeçme tekrar şikayetçi olabilir mi?​

Adli olaylarda şikayetten vazgeçtikten sonra kolluk kuvvetine giderek yeniden şikayetçi olanlara Yargıtay’dan kötü haber geldi. Yüksek Mahkeme; şikayetten vazgeçtikten sonra tekrar şikayetçi olunamayacağına hükmetti.
Şikayette bulunmak sicile işlenir mi?
Sizin hakkınızda şikayetçi olunduğu zaman polis merkezlerinde yada adliyelerde şüpheli olarak ifade verseniz de o olayla ilgili olarak ceza almadığınız sürece siciliniz bozulmaz.

Malen sorumlu olmak ne demek?​

Malen sorumlu; işlenmiş olan suçun hükme bağlanması ve bunun kesinleşmesinden sonra, maddî ve malî sorumluluk taşıyarak hükmün sonuçlarından etkilenecek veya bunlara katlanacak kişidir.
Şikayetten vazgeçme halinde ne olur?
Şikayetten vazgeçme ise şikayete tabi suçlarda, soruşturmayı sona erdiren, kovuşturma aşamasına geçilip ceza davası açılmışsa davanın düşmesine yol açan bir işlemdir (TCK md. 73/4).

Şikayetten vazgeçme ile kamu davası düşer mi?​

Kamu davasında şikayetten vazgeçme olursa ve suç şikayete bağlı bir suç değilse kamu davası düşmeyecektir. Hakkında kamu davası açılan bu suçlarda ihlal edilen menfaat kamu yararı, kamu sağlığı, devletin güvenliği veya genel ahlak gibi hususlar olduğundan tek bir şahıs menfaati söz konusu değildir.
Şikayetten vazgeçme davayı düşürür mü?
Şikayetten vazgeçme halinde eğer dosya soruşturma aşamasında ise, soruşturma konusuz kalır ve sona erer. Bu durumda dava açılmadan dosya kapanmış olur. Şikayetten vazgeçmenin kovuşturma aşamasında kullanılması halinde de, dava hakkında düşme kararı verilir.

Şikayetten sonra mahkeme ne zaman olur?​

Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Şikayeti geri alma nasıl olur?
Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.

Kamu davasında şikayetten vazgeçme ne olur?​

Savcının dava açma süresi ne kadardır?
Savcılığın soruşturmayı neticelendirmesi için belirlenmiş azami bir soruşturma süresi yoktur. Her soruşturmanın özelliğine göre soruşturma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 aylık bir sürede açıldığını söylemek mümkündür.

Mahkemeye gitmemek suç mu?​

Sanık çağrıldığı duruşmaya mazeretsiz olarak katılmaz ise hakkında zorla getirme emri düzenlenir. Zorla getirme emri sanığın yaşamakta olduğu bölgedeki emniyet ya da jandarma birimlerine gönderilir. Bu birimler duruşma günü sanığı arayarak belirtilen günde duruşma salonu önünde hazır olmasını sanığa bildirir.
Davacı davasından vazgeçerse ne olur?
Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Şikayetten vazgeçme hangi suçlar?​

Şikayet hakkından her zaman vazgeçilebilmektedir. Bazı istisnalar dışında, şikayete tabi olan suçlar uzlaşma kapsamındadır. (Örneğin; cinsel saldırı, cinsel taciz, mala zarar verme, dolandırıcılık…) Kural olarak şikayete tabi suçlarda hüküm kesinleşene kadar davadan vazgeçilmesi mümkündür.
Kamu davası iptal olur mu?
Eğer kamu davası belirli bir zamanaşımına uğrarsa kendiliğinden iptal olacaktır. Bazı daha basit davalarda suçlama geri çekildiğinde kamu davası iptal olabilir.

Şikayetten vazgeçme nasıl yapılır?​

Şikayetten Vazgeçme Nasıl Yapılır? Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.
Polise şikayette bulunduktan sonra ne olur?
Kovuşturma aşamasında yapılırsa ceza davasının düşmesine karar verilir. Kamu adına takip edilen suçlarda şikayetten vazgeçme dava açılmasına veya davanın görülmesine engel değildir. Şikayetten vazgeçilen hallerde de dava açılabileceği gibi ceza da verilebilir.

Şikayet hakkı kaç yaşında başlar?​

Hukuken herkesin kendisine karşı işlenen bir suç nedeniyle şikayet hakkı vardır. Bu nedenle, 12 yaşından küçüklerin de şikayet hakkı vardır. Ancak, 15 yaşından küçük tüm çocuklarda şikayet hakkının kullanılması kanuni temsilciye (anne-baba) aittir.
Açılan davadan vazgeçmek için ne yapılır?
Davasından feragat etmek isteyen davacı, yazılı ya da sözlü feragat beyanında bulunabilir. Sözlü feragat duruşma sırasında, duruşma tutanağına geçilmek suretiyle yapılır. Mahkemece yapılan keşif sırasında, feragat beyanı, keşif tutanağına yazılması ve davacı tarafından imzalanması halinde de geçerli olur.

Şikayeti geri alma dilekçesi nasıl yazılır?​

Yukarıda esas numarası belirtilen dosyaya ilişkin olarak sanık ………. hakkında her kadar ………. suçundan dolayı şikayetçi olsam da şikayetimden vazgeçiyorum. SONUÇ VE İSTEM : Şikâyetten vazgeçme beyanımın kabul edilmesini ve sanık ………. hakkında düşme kararı verilmesini arz ve talep ederim. (Tarih: …/…/……..)
Karakola şikayet edilirse ne olur?
Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

Şikayet karakola mı savcılığa mı?​

Karakola ya da jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa müracaat ederek de suç duyurusunda bulunma imkanınız vardır.
Şikayetçi olmak istiyorum nasıl olur?
Şikâyet Dilekçesi Nereye Verilir? En yakın karakola gidip ifade verebileceğiniz gibi cumhuriyet başsavcılığına dilekçe vererek de şikayetçi olabilirsiniz. Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir.

Mahkemede müştekiye ne sorulur?​

Müşteki (Şikayetçi ) iseniz; Eğer mahkemeden önce karakolda ya da savcılık önünde aynı konuda daha önce ifade vermiş iseniz veya şikayet dilekçenizde beyanlarınızı sunmuşsanız, mahkeme önündeki ifadeniz de önceki ifadenizden farklı olursa çelişkilerin sebebi de hakim tarafından size sorulacaktır.
Cinsel tacizde kamu davası nasıl düşer?
Cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması mağdurun şikâyetine bağlıdır. Mağdur, soruşturma aşamasında şikâyetinden vazgeçerse savcılık tarafından takipsizlik kararı verilir ve dosya kapatılır; kovuşturma aşamasında şikâyetinden vazgeçerse Mahkemece davanın düşmesine karar verilir.
 
Geri
Üst