AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sikayet makami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şikayet makamı nedir?​

Kural olarak şikayet hakkı adli makamlara başvurularak kullanılmalıdır. Ancak, adli makamlar dışında aşağıdaki idari makamlara da şikayet başvurusu yapılabilir (CMK m.158): Valilik veya kaymakamlığa yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.

Kamu Personeli nasıl şikayet edilir?​

Kamu Personeli nasıl şikayet edilir?
Şikâyet Usulü: Devlet memurları, amirleri ve kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı sözlü veya yazılı şikâyet hakkına sahiptir, şikâyetler en yakın amirden başlanarak silsile yolu ile ve şikâyet edilen amirler atlanarak yapılır. Yazılı şikâyetlerde Ek-1 dilekçe örneği kullanılır.

Uyuşturucu kullanan devlet memuru olur mu?​

Uyuşturucu kullanan memur hangi disiplin cezasını alır? Danıştay 12. Dairesi uyuşturucu kullanmaktan dolayı “Devlet memurluğundan çıkarma” cezası alan memurun açtığı davada, idare işlemini hukuka uygun buldu.

Hangi dilekçeler işleme konulmaz?​

Hangi dilekçeler işleme konulmaz?
Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması Hakkındaki 2004/12 nolu Başbakanlık Genelgesinin; 1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
Kamu Görevlileri nereye şikayet edilir?​
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir (5271 S. K.

Esrar içmek sicile işler mi?​

Esrar içmek sicile işler mi?
Bu adli sicil kaydı değildir. Ancak devlet istediği durumlarda bu kararlara ulaşabilmektedir. 5 yıllık süre içerisinde tekrar uyuşturucu madde bulundurulması halinde ceza davası açılabilecektir.

TCK 191 memuriyete engel mi?​

Re: TCK 191/1 maddesinden sabıkalı görünmek memuriyete engel midir? Engel yoktur.
 
Şikayet makamı, genellikle hukuki konularda yaşanan problemlerin çözümü için başvurulabilecek makamlardır. Adli makamların dışında, idari şikayetler için de belirli makamlara başvurulabilir. İdari şikayetler için valilik, kaymakamlık veya ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı gibi makamlara başvurulabilir. Devlet memurlarının şikayetlerini ise amirlerine karşı sözlü veya yazılı olarak iletebileceği belirtilmektedir. Şikayetler en yakın amirlerden başlayarak ilgili mercilere silsile yoluyla iletilmelidir. Yazılı şikayetlerde dilekçe örnekleri kullanılabilir.

Uyuşturucu kullanan bir devlet memuru disiplin cezası alabilir. Danıştay 12. Dairesi tarafından uyuşturucu kullanmaktan dolayı "Devlet memurluğundan çıkarma" cezası alan bir memurun açtığı davada, idare işleminin hukuka uygun bulunduğu belirtilmiştir. Ayrıca, dilekçelerde belirli kurallara uyulmadığı takdirde işleme konulmayabileceği ifade edilmektedir. Dilekçelerde ad, soyad ve adres gibi bilgilerin bulunması, belirli bir konuyu içermesi ve yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olması gerekmektedir.

Esrar içmek adli sicil kaydı olarak değerlendirilmez ancak devlet belirli durumlarda bu bilgilere ulaşabilir ve gerektiğinde ceza davaları açabilir. TCK 191/1 maddesinden sabıkalı görünmenin memuriyete engel teşkil etmediği bilgisi verilmiştir.

Suça ilişkin ihbar veya şikayetlerin Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabileceği, valilik, kaymakamlık veya mahkemeye yapılan ihbarların ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtilmiştir. Bu kurallara uyarak şikayetlerin doğru mercilere iletilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst