AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sikayet icra memur muamelesi davasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şikayet icra memur muamelesi davası nedir?​

Şikayet kısaca icra ve iflas dairelerinin hukuka aykırı işlemlerinin iptali ya da düzeltilmesini sağlayan bir kanun yolu olarak tanımlanabilir. Bu kanun yolu icra-iflas hukukuna özgü bir kanun yolu olmakla diğer kanun yollarından farklıdır.

Ödeme emri gönderildikten sonra ne olur?​

Ödeme Emrinin Tebliğinden Sonra Takibin Durumu Ödeme emrinin tebliği ile borçlu takibe konu alacağı kabul veya inkara zorlanır. Borç ödeme emrine itiraz ile inkar edilebilir ya da açık veya zımnen kabul edilebilir. Borçlunun ödeme emrine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz etmesi ile icra takibi durur.

Icra hukukunda iş görme yasağı kapsamındaki kişiler kimlerdir?​

Icra hukukunda iş görme yasağı kapsamındaki kişiler kimlerdir?
eşinin, nişanlısının, kan veya kayın altsoy ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil olmak üzere bu dereceye kadar olan kan ve kayın civar hısımlarının. kanuni temsilcisi, vekili veya müstahdemi olan kişilerin.

Icralık borç ödenmezse ne olur?​

Borç ödenmezse hapis cezası verilebilir. Yani, hakkında icra takibi başlatılan kişiye yalnızca borcunu ödemedi diye hapis cezası verilemez. Buradaki hapis cezasından kasıt ise Tazyik hapsidir.

Memur muamelesini şikayette vekalet ücreti çıkar mı?​

Yargıtay 12.Hukuk Dairesi’nin içtihatlarına göre şikayet münhasıran icra müdürünün kusurundan kaynaklanıyorsa şikayetin iptali halinde takibin diğer tarafı aleyhinde yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilemez.

Memur muamelesini şikayet süresi ne zaman başlar?​

Memur muamelesini şikayet süresi ne zaman başlar?
Şikayet söz konusu işlemin öğrenildiği tarihten itibaren yedi gün içinde yapılır. Bu süre hak düşürücü niteliktedir. Eğer şikayet konusu işlem ilgiliye tebliğ edilmişse süre tebliğden itibaren işler.

Ödeme emrine itirazdan sonra ne olur?​

Ödeme emrine yapılan itiraz ile takip kendiliğinden durur. İtiraz edilmesi halinde alacaklı, ya itirazın kaldırılması yada itirazın iptali davası açma yoluna gidebilir. Borçlu, haksız yere itiraz etmesi halinde %20 oranında icra inkar tazminatı ödemeye mahkum edilecektir.

Borca itirazdan sonra ne olur?​

İcra Takibine İtirazın Sonuçları Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.

Icra dairesi görevlisi iş görme yasağı kapsamına giren bir durumla karşılaştığında bu durumu hangisine bildirmelidir?​

Icra dairesi görevlisi iş görme yasağı kapsamına giren bir durumla karşılaştığında bu durumu hangisine bildirmelidir?
İŞ GÖRMEKTEN YASAK OLDUĞU HALLER Kanunda öngörülen kişilerin menfaati olan işler söz konusu olduğunda o işlere bakmakla görevli memur ve müstahdem o işi yapmaktan kaçınıp durumu hemen icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine haber vermek zorundadır.

Asıl icra organları nelerdir?​

İcra organları; asıl ve yardımcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Asıl icra organları içerisinde icra dairesi, icra mahkemesi, yargıtay dairesi bulunmaktadır. Yardımcı icra organları arasında genel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, cumhuriyet savcılığı ve adalet müfettişleri yer almaktadır.

Icralık borçlar kaç yılda silinir?​

İcra takibi için toplam zamanaşımı süresi 20 sene olarak belirlenmiştir. İcra dosyası ne zaman düşer ve düştüğünü nasıl öğrenebiliriz 2019: Kanun kapsamında borçlar 10 senede zaman aşımına uğramaktadır. Ancak avukatlar icra takibini yenilerse 10 sene daha uzayarak, toplamda 20 senede zamanaşımına uğramaktadır.

Icra borcu kaç yıl sonra silinir?​

Icra borcu kaç yıl sonra silinir?
Haksız Fiil Zamanaşımı Süresi Zararın ve haksız fiili icra eden kişinin öğrenildiği tarihten itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar. Öğrenmenin sonradan gerçekleştiği hallerde ise 10 yıllık sürenin ve ceza kanunlarında daha uzun süre öngörülmesi halinde buna ilişkin sürenin dolmasıyla zamanaşımına uğraması mümkündür.
 
Merhaba! Şikayet icra memur muamelesi davası, hukuka aykırı işlemlerin iptali veya düzeltilmesini sağlayan bir kanun yolu olarak tanımlanabilir. Bu süreç, icra ve iflas dairelerinde gerçekleşen uygulamaların yasal bir şekilde incelenmesi ve düzeltilmesi için önemli bir adımdır.

Ödeme emri gönderildikten sonra borçlu, alacağı kabul etme veya inkar etme durumunda bırakılır. Borçlu, ödeme emrine itiraz ettiği takdirde icra takibi durur ve yedi gün içinde mahkemeye başvurarak itirazını açıklayabilir.

Icra hukukunda iş görme yasağı kapsamındaki kişiler, borçlunun eşleri, nişanlıları, kan veya kayın altsoy ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil olmak üzere akrabalarını içerir. Aynı zamanda kanuni temsilciler, vekiller ve müstahdem olan kişiler de bu yasağa tabidir.

Borç ödenmezse, hapis cezası söz konusu olabilir. Ancak, yalnızca borcun ödenmemesi nedeniyle hapis cezası verilemez. Genellikle bu durumda Tazyik Hapsi uygulanabilir.

İcra hukukunda iş görme yasağına aykırı durumlarla karşılaştığında icra dairesi görevlisi, bu durumu hemen ilgili icra mahkemesine bildirmelidir. Bu, yasal süreçlerin doğru ve adil bir şekilde yürütülmesini sağlar.

İcra borcu belirli sürelerde silinebilir. Genel olarak icra takibi için toplam zamanaşımı süresi 20 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu tür süreçlerde kesin bilgi almak için bir hukuk profesyoneline danışmanız önemli olacaktır.

Umuyorum sorularınıza verdiğim cevaplar sizin için yararlı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst