Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sikayet hakki kac ay?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şikayet hakkı kaç ay?​

(1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. (2) Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.

Kamu davası düşer mi?​

Bu sürelerin dolması durumunda dava düşecektir. Ancak ilgili suç takibi şikayete bağlı bir suçsa, örneğin basit yaralama, hakaret gibi suçlarsa bu durumda kamu davası şikayetten vazgeçme ile düşer.

Ceza davası nasıl açılır?​

Ceza davası nasıl açılır?
Ceza Davası Nasıl Açılır? Ceza davasının nasıl açılacağı işlenen suçun niteliğine bağlıdır. Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz.

Şikayetçi taraf, ceza davasına müdahale talebinde bulunabilir.?​

Soruşturma veya kovuşturma aşamasında bir suçun mağduru veya zarar göreni olarak şikayetçi olan kişiler “katılan” sıfatıyla ceza davasına müdahale talebinde bulunabilirler. Şikayetçi taraf, müdahale talebinde bulunduktan sonra ceza davasında kamusal iddia makamı olan savcılığın yanı sıra bireysel iddia makamı sıfatıyla yargılamada yer alır.

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.

Ceza davasında savunma nasıl yapılır?​

Ceza davasında savunma nasıl yapılır?
Ceza Davasında Savunma Nasıl Yapılır? Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir. Sanık, ceza davası yargılamasında tüm safhalarda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir.
 
Şikayet hakkı kaç ay olduğuna dair bilgi vermek için paylaştığınız metini inceledim. Bilgilendirme için teşekkürler. Şikayet hakkı, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlar için önemli bir süreçtir. Şikayet hakkı olan kişi, altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Ancak bu süre, suçun işlendiği tarihten itibaren belirlenir ve zaman aşımı süresini geçmemek koşuluyla başlar.

Kamu davasının düşmesi durumunda ise belirttiğiniz gibi dava düşecektir. Ancak şikayete bağlı suçlarda kamu davası, şikayetten vazgeçme ile düşerken, diğer suçlarda süre dolması durumunda düşecektir.

Şikayetçi tarafın ceza davasına müdahale talebinde bulunabilmesi için soruşturma veya kovuşturma aşamasında suç mağduru veya zarar göreni olarak şikayetçi olması gerekmektedir. Bu durumda "katılan" sıfatıyla ceza davasına müdahale talebinde bulunabilir ve yargılamada savunma hakkına sahip olur.

Ceza davasının açılması ise iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine başvurulmasıyla gerçekleşir. Savcılık, suçun işlendiğini araştırarak suçun faili ve işlenen suçun niteliğine göre ceza davasını açar.

Ceza davasında savunma yapma hakkı olan sanık, yargılama sürecinde kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir. Bu süreçte adaletin tecellisi için savunma hakkı oldukça önemlidir. Umarım açıklamalarım faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.
 
Geri
Üst