AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Şikayet Cennet Meyvesi-Trabzon Hurması Meyvesi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sonbaharın bu muhteşem meyvesine kimileri Trabzon hurması diyor, kimileri decennet elması.

Trabzon hurması, adını çok sık duymadığımız abanoz ailesinin en nadir üyelerinden biridir. Aynı zamanda Cennet hurması ve Cennet elması olarak sevilir ve kabul edilir.

Bu iki isim dışında, kocayemişi, akdeniz hurması, kara hurma, ambe, amme ve Japon elması isimleriyle duymuş olabilirsiniz.

Dünyadaki en uygun iklimi subtropikal olduğundan, çoğunlukla Hatay ve Antalya ve Karadeniz kıyılarında yetişir.

Bitkinin meyveleri bol miktarda A, B ve C, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor içerir.Bunların dışında cennet meyvesi, cennet, kocayemiş, Akdeniz hurması, kara hurma, hurma, Trabzon hurması, halk, ambe ve diğer birçok isim gibi Japon elması. Güzel görünümünden ve enfes tadı nedeniyle antik çağlarda kutsal meyve olarak kabul edildi ve “Zeus'un meyvesi” olarak anıldı. bu bölge. Subtropikal bir iklim meyvesi olmasına rağmen, dünyanın pek çok bölgesinde ılıman iklimle yetişir. Türkiye'nin Karadeniz kıyıları, Marmara ve Ege bölgelerinde dağınık ağaçlar varsa, Hatay'ın Akdeniz bölgesi, Adana, Mersin, Akdeniz bölgelerinin farklı bölgelere uyum göstermeye meyillidir.

Trabzon hurması çeşitleri
Birçok hurma çeşidi vardır. Hachiya ve Fuyu çeşitleri ülkemizde yaygın olarak tüketilmektedir.

Hachiya en çok tüketilen çeşittir, zor olduğu zaman acıdır, olgunlaştığında ve yumuşadığında yenir. Yüksek miktarda tanen içerdiği için sertleşmiş ve acıdır. Tanen, çay ve şaraba acı bir tat veren bir maddedir. Bir kez yumuşatılırsa, büzülmesini sürdürmez ve yenilebilir hale gelir. Acı ve sert meyveler olgunlaştıklarında inanılmaz lezzetlidir.

Fuyu, özellikle Antakya-Hatay yöresinde yetişen ve tezgâhlarda görünce sert yenen bir çeşit çikolata avuç içidir. Kakao hurması, kara hurma olarak da bilinir. Sert meyve suyunun meyvesi kabul edilebilir, olgunlaşmadan önce elma gibi gevrek yenir.

Hachiya ve Fuyu meyveleri görünüşte benzer olsa da, kolayca ayırt edilir. Hachiya'nın kabuğunun rengi daha canlı, içinde çekirdek yok, meyve eti olgunlaştığında portakal, çok yumuşak ve sulu. Fuyun meyvesi eti kahverengidir ve içinde büyük tohumlara sahiptir.

Trabzon hurması olgunlaşmadan önce yenir mi?
Trabzon hurması meyveleri tadı zordur ve büzücü olanları ikiye ayrılır. Sıkılaştırıcı Hachiya olgunlaşır ve sıkılaştırıcı olmayan Fuyu olgunlaşmadan hamken olarak yenilir. Tanen içeren Trabzon hurması yerseniz, yani Hachiya, kremsi tadı sevmiyorsunuz. Derhal tüketecekseniz olgun olanları alın. Veya bir kağıt torbaya, koyu bir torbaya veya kapalı bir kutuya 1 elma veya muz ile 4-5 parça çiğ hurma koyun ve oda sıcaklığında bekletin. Birkaç gün içinde tarihler olgunlaşır ve tatlanır.

Trabzon hurması nasıl tüketilir, nerelerde kullanılır?

Trabzon hurması taze veya kuru olarak tüketilir. Gıda sektöründe tatlı, dondurma, marmelat, kek, sos, püresi, krema ve muhallebi yapmak için kullanılır.

Trabzon hurması beslenme değerleri ve sağlık yararları nelerdir?

Özellikle A vitamini bakımından zengin ve C vitamini içeren Trabzon hurması, güçlü bir antioksidandır. Ayrıca B kompleksi vitaminleri içerir. Zengin bir lif kaynağıdır. Potasyum, demir, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içerir.

Yoğun lif içeren bu meyve bağırsakları çalıştırır ve sindirim sistemini düzenler. Mineral içerikli metabolizmayı çalıştırır. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve bazı kanser türlerine karşı mücadelede etkilidir. Kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür. Vitamin eksikliğini tedavi etmek için kullanılır.

Her şeyi anlatırken ve Persimmon'u bu kadar överken, zararlardan söz etmeden olmaz. Çünkü faydalarından bahsettiğimiz gibi mide ve bağırsak gibi organlarımızda oldukça etkilidir. Bu nedenle, aşırı tüketilediği durumlarda iyi çiğneme olmadan, bu organlar üzerinde yarar sağlamaz, zararlı olabilir. Bu nedenle, tıpkı her şey gibi cennet hurmasınıda aşırı yememek gerekir.

Ülser, gastrit, mide problemleri ve diyabet hastaları gibi olanlar gibi reflü doktorlarına danışmadan hurma yememelidir.

Son olarak, hamile olan kadınların Trabzon hurması yemeleri tavsiye edilmez, bu yüzden aşermek gibi koşullar varken bir doktora danışmadan yemek yememelidir.
 
Geri
Üst