AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Siirde noktalama isaretleri nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şiirde noktalama işaretleri nasıl olmalı?​

Yapısı gereği şiirde bir dize ya bir cümledir ya da alt dizelerde tamamlanacak olan bir cümlenin parçasıdır. Bir cümle olması halinde dize sonuna virgül değil nokta konulur. Ki bu da şiirin görselliği, estetiği ve anlatım kaygısı bakımından illa gerekmez.
Şiirde noktalama işaretleri kullanılır mi?
Şiirde biçim, içerik ve söylem uyumlu olmak zorundadır. Noktalama imleri, bazen seçilen biçimle izleğin uyumunu güçlendirmeye yardım edebilir. Şiirde öz ve biçim ilişkisinin sonucudur bu. Şiirin zorunlu gördüğü imleri, yine şiirin biçimsel ve anlamsal gereksinimleri belirler.
Şiirde Noktalama işaretlerini ilk kez kim kullandı?
Bu dšnemde ilk olarak konuyu dile getiren Şinasi’dir. Şinasi, Şair Evlenmesi adlő oyununun başőnda noktalama işaretlerinin birkaçőn- dan (ayraç, uzun çizgi, nokta ) sšz etmiştir.

Şiirde noktalama işaretleri neden kullanılmaz?​

Şiirin anlamsal / imgesel çağrışımları değişkendir. Dizeleri ille de noktalama imleriyle sınırlamak, bir müzik parçasına klip çekmek gibidir. Böyle bir dayatma, şiirin anlam alanını ve imgelem zenginliğini daraltır; algımızı kısırlaştırır.
Şiirde noktalı virgül kullanılır mı?
2. İki cümleyi birbirine bağlayan “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte” gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.
Ilk noktalama işareti hangi eserde kullanılmıştır?
Şair Evlenmesi piyesi Türkçede noktalama işaretlerinin kullanıldığı ilk eserlerden biridir. Şinasi eserde üç noktalama işareti kullanmıştır: yay, kısa çizgi ve nokta. Bu işaretleri hangi amaçla kullandığını eserin başında açıklamıştır.
Şiir ezberlemek belleğimizin ve beraberinde dikkatimizin de gelişmesini sağlıyor. Hafızamızı güçlendiriyor. Roman, hikaye vb. düz yazıların uzunluğu ezberi zora soksa da şiir onlara göre ezberlenebilirliği açısından çok daha kolay ve etkili bir yöntem.
 
Geri
Üst