- Konu Yazar
- #1
Şiirde konu ve ana duygu nedir?
Anaduygu şiirin siz de uyandırğı duygudur. Konu şiirde ne anlatıldığıdır. Ana tema ya da ana duygu ise şiirde hissettirilmek istenen temel duygudur. Mesela şairin memleketinin güzelliklerini konu ettiği bir şiirde memleket sevgisi ana temadır.Bir şiirin ana duygusu ne demektir?
Ana duygu bulunması için ilk olarak anlamının bulunması gerekir. Ana duygu şairin şiirin tümünde hiçbir uyak veya kâfiye durumunu hesap katmadan göndermek istediği mesaj olarak bilinmektedir. Ana duygu yani kısaca şairin karşıdaki bireye hissettirmek istediği mesaj demek olmaktadır.Bir şiirin teması nasıl bulunur?
Bir şiirin teması nasıl bulunur?Şiirin teması ve yapısı arasında ilişki vardır. Tema, şiirin yapısı ve anlatımıyla somutlaştırılır. Yapıyı meydana getiren ses ve anlam kaynaşmasından oluşan birimlerin tümü “tema”yla birleşir. Temayı bulmak için “Şair, bu şiiri niçin yazmıştır?” sorusunu sorarız, aldığımız yanıt bize temayı verir.
Bir şiirin ana fikri nasıl bulunur?
Ana düşünceyi belirlemede yanılgıya düşmemek için parçayı bütünüyle kavramayı amaçlayarak okumak gerekir. Parça okunduktan sonra, “Bu parçada yazarın asıl anlatılmak istediği nedir?” sorusuna doğru bir cevap alınırsa, ana düşünce belirlenmiş olur. Ana düşünce cümlesi, yazarın amacını belirleyen cümledir.Cahit Sıtkı Tarancı kimdir kısa bilgi?
Cahit Sıtkı Tarancı (4 Ekim 1910, Diyarbakır – 13 Ekim 1956, Viyana), Türk şair, yazar. 4 Ekim 1910’da Diyarbakır’da dünyaya geldi. Babası, Diyarbakır’da ticaret ve ziraatle uğraşan köklü Pirinçcizadeler ailesinden Bekir Sıtkı Bey; annesi, babasının amca kızı Arife Hanım’dır. Ailesi, ona “Hüseyin Cahit” ismini verdi.Yine memleketim üstüne söylenmiştir şiirinin teması nedir?
Yine memleketim üstüne söylenmiştir şiirinin teması nedir?Cevap: Her iki şiirin de teması memlekettir. “Memleket İsterim” şiirinde şair hayalindeki memleketi anlatırken “Yine Memleketim Üstüne Söylenmiştir” şiirinde ise şair memleketine duyduğu hasretten bahsetmektedir.