- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Şiirde kelime tekrarına ne denir?
Şiirde bulunan ahengi sağlayan önemli unsurlardan biriside rediftir. Redif, dize sonlarında bulunan kelimelerin aynı görevlerde kullanılması ile görülmektedir. Bu ses benzerliğinde eklerin oluşturduğu tekrarda redif olarak değerlendirilir.Ahenk nasıl bulunur?
Şiirde ahenk, birbiriyle uyumlu seslerin belli bir ritimle bir arada kullanılmasıyla sağlanır. Şiirde ahengi sağlayan ses ve ritim unsurların başında ölçü, uyak, redif gelir.
Şiirde iç ahengi pekiştirmek için aynı harflerin sıkça kullanılmasına ne denir?
Aliterasyon ve Asonans: Bir şiirin dizelerinde sürekli aynı ünsüzün tekrarlanmasından oluşan ahenge aliterasyon denir. Bir şiirin dizelerinde sürekli aynı ünlünün tekrarlanmasıyla oluşan ahenge asonans denir. “ü harfi ile asonans, s harfi ile aliterasyon yapılmıştır.”Şiirde asonans ne demek?
Asonans şiir yazımı sırasında tekrarlanan ünlülerin uyumuna verilen addır. Genellikle aynı ses kullanılır. Asonans genellikle aliterasyon ile birlikte ortaya konmaktadır. Vurgunun yapılması sırasında aynı ünlünün tekrarlaması ile yapılan uyumu yakalamak amaçlanır.
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Sesli harflerin tekrarına ne denir?
Aliterasyon (Ses Yinelemesi): Bir şiirde ya da düzyazıda ahenk yaratmak amacıyla aynı ses ya da hecenin yinelenmesine aliterasyon denir.