- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 208.879
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Şiirde anlam ne demek?
Şiirlerde ise sözcüklerin yan anlamı ile çağrışımlar ön planda olur. Her metin gibi, şiirde de anlam söz konusudur. Bu nedenle şiir de okuyanlara dinleyenlere bir şeyler anlatır, öğretir. Ancak söz konusu anlam, doğrudan bilgi verme şeklinde değil de şairin sezdirdikleri, çağrıştırdıkları, hissettirdikleri ile verilir.Şiirde anlam aramak bülbülü eti için öldürmeye benzer ne demek?
“Söylendiği üzere şiir bülbüle benzer; biçimsel yorum ile şiiri anlamaya çalışmak, bülbülü eti için öldürmek demektir. Çünkü, şiir üzerine yorum yapmaya başladığımızda, yüklemelerde bulunuruz; her yükleme bizi bütünden biraz daha kopartır; artık ondan estetik haz alamaz, onu tezevvük edemez oluruz.Şiir nedir uzunca?
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir. Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır. Bu tanımlamalar çağdan çağa, kişiden kişiye değişmiş; kesin bir tanıma ulaşmamıştır.
Gerçekliğin dönüştürülmesi ne demek?
Duyularımızla algılananlar bilincimizde bir işleme tâbi tutularak kendince dönüştürür. Öyleyse her imge gücünü nesneden yani gerçeklikten alır. Şiirde, daha yerinde bir ifadeyle sanatta gerçeğin dönüştürülmesi söz konusudur.
Eti için bülbülü öldürmek kimin sözü?
Kenan Akyüz’ün, Yeni Türk Edebiyatı dersinde ünlü şair Ahmet Haşim’in “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” yazısını incelerkendi. Şöyle diyordu Haşim: “Şairin dili, duyumların yarı aydınlık sınırlarında yakalanabilir. Anlam bulmak için şiiri deşmek, eti için bülbülü öldürmek gibidir.Saf şiir nasıl başlamıştır?
Türk edebiyatında “Saf Şiir” eğilimi Ahmet Haşim’in “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” adlı makalesiyle (Türk edebiyatında ilk poetika örneği kabul edilir.) başlar. Sanatın bir form sorunu olduğuna inanan bu şairler için önemli olan iyi ve güzel şiir yazmaktır.Şiirin konusu ne anlama gelir?
Şiiri oluşturan her birimin bir teması vardır. Bu temalar birleşerek şiirin ana temasını oluşturur. Şiirde işlenen temalar soyut bir kavram veya düşüncedir, bu soyut kavramlar şiir dışında da vardır. Şiirle somutlaştırılan temaya da “konu” denir.
Şiirsel gerçeklik ne demek?
Şiirsel Gerçekçilik (Fransızca: Réalisme poétique, İngilizce: Poetic realism) 1930’larda Fransa’da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı’nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen “Şairane Gerçekçilik” olarak da geçer.
PARNASİZM (ŞİİRDE GERÇEKÇİLİK) NEDİR ÖZELLİKLERİ NELERDİR? *19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizme tepki olarak oluşan şiir akımıdır. *Realizm ve natüralizmin şiire uyarlanmış halidir. *1886’da “Parnas” adlı derginin yayınlanmasıyla ortaya çıkmıştır.