- Konu Yazar
- #1
Şiir analizi nasıl yapılır?
ŞİİR İNCELEME PLANI- Nazım biriminin (dörtlük,beyit) belirtilmesi.
- Kaç dörtlükten veya kaç beyitten oluştuğunun belirtilmesi.
- Şiirin ölçüsünün ve duraklarının belirtilmesi.
- Kafiye (kafiye çeşitleri belirtilecek) ve rediflerin gösterilmesi.
- Kafiye şemasının gösterilmesi.
Manzum şiir nedir özellikleri?
Manzum şiir nedir özellikleri?Manzumede söyleyiş güzelliği, sanat kaygısı yoktur. Şiirde ise söyleyiş güzelliği, sanat kaygısı vardır; imge ve çağrışım önemlidir. Manzumeler, estetik boyutu olmayan nazım parçalarıdır. Şiirin ise estetik boyutu ön plandadır, okura estetik zevk vermek amaçlanır.
Şiir bilgileri nelerdir?
Şiir bilgileri nelerdir?Bir yazıya şiir özelliği kazandıran kurallar ve düzenler bütününe şiir bilgisi deniliyor. Şiirde zihniyet, ahenk, şiir dili, yapısı, tema, gerçeklik, anlam ve gelenek şiir bilgisinin temelini oluşturuyor. Bunun dışında şiir biçim ve içerik bakımından da inceleniyor.
Bir şiirin konusu nasıl bulunur?
Şiirde Tema Nasıl Bulunur Şiirde daha çok duygu ve hayaller işlenir; bir şiirde yoğun olarak işlenen duygular ve hayaller şiirin temasını oluşturur. Şiiri oluşturan her birimin bir teması vardır. Bu temalar birleşerek şiirin ana temasını oluşturur.Manzum nedir ozellikleri?
Manzum nedir ozellikleri?Nazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır. Manzum hikayeler şiir şeklinde yazılır.
Ne tür şiirler vardır?
Ne tür şiirler vardır?Konularına göre belirlenen şiir türleri beş kategoriye ayrılmış olup, bu şiir türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Lirik Şiir.
- Epik Şiir.
- Didaktik Şiir.
- Pastoral Şiir.
- Satirik Şiir.
Şiirde Tema Şiiri oluşturan her birimin bir teması vardır. Bu temalar birleşerek şiirin ana temasını oluşturur. Şiirde işlenen temalar soyut bir kavram veya düşüncedir, bu soyut kavramlar şiir dışında da vardır. Şiirle somutlaştırılan temaya da “konu” denir.