- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Sigortasız kaç gün araç kullanılır?
15 gün, aracın yeni sahibinin trafik sigortası işlemlerini halledebilmesi için tanınan bir süredir. Bu süre zarfında trafik sigortası yaptırılmazsa fark edildiğinde trafikten men cezası alınması mümkündür. Sigorta süresi geciken araçlar için sigorta sahibinin prim tutarı her ay için %5 gecikme faizine uğrar.Trafik sigortasının zorunlu olmasının nedenleri neler olabilir?
Trafik sigortasının zorunlu olmasının en önemli sebeplerinden biri, araç sahiplerinin ve sürücülerin üçüncü kişilere karşı aldığı sorumluluğu garantilemektir. Bu sigorta sayesinde olası bir kazada hatalı olmanız durumunda karşı tarafın hasarı bu sigorta tarafından karşılanır.Trafik kazasında karşı tarafın sigortası yoksa ne yapılmalı?
Eğer kusurlu taraf sigortası olmayan taraf ise tüm masrafları bireysel olarak karşılamak zorundadır. Eğer herhangi bir kazaya karışırsanız ve karşı tarafın trafik sigortası olmadığını fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey polisi aramak ve ihbar etmektir.
Araç sigortası neleri kapsar?
Trafik sigortası, karşı tarafın maddi hasarla sonuçlanan zararlarını karşılar. Aynı zamana kamuya ait mallara vereceğiniz zararlar (elektrik direği, lamba vs.) ve üçüncü kişilere ait mallara vereceğiniz zararlar da (ev, dükkan vs.) sigorta kapsamındadır.Sigorta olmadan araba satılır mı?
Noterde satış işlemi yapılırken aracın sigorta bilgileri kontrol edilmez ve aracın sigortasının olmaması satışına engel değildir. Ancak sigorta olmadan trafiğe çıkan araçların herhangi bir kazaya karışması ya da kontrol durumunda cezai işlem uygulanır.Araç sigortasının günü geçerse ne olur?
Zorunlu trafik sigortası poliçesi, yaptırılmazsa ya da yenileme süresi dolduğu halde yenilenmezse uygulanan ceza sistemi, gecikme cezası adı altında uygulanır. Bu ceza, farklı yaptırım uygulamaları ile işleme alınabilmekte olup genel olarak; sigortalı araç sahibi ya para cezasına çarptırılır ya da trafikten men edilir.
Trafik sigortasının amacı herhangi bir kaza durumunda “karşı tarafın” malına veya canına verilen hasarı -kabahat oranına bağlı olarak- kısmen veya tamamen karşılar. Trafik sigortası, manevi tazminat taleplerini de karşılamaz. Trafik Sigortasında sigortalı kişi, Karayolları Trafik Kanunundaki tanım uyarınca işletendir.
Gerçekleşme olasılığı olan durumlarla karşılaşıldığında zararların giderilmesini sağlar. Katılımcı sayısına bağlı olarak riskin paylaşıldığı kişi sayısı da doğru oranda değişeceğinden, sigorta sayesinde tek seferde büyük tutarların ödenmesine gerek kalmaz. Sigorta hem kişi hem de kurumlara güven sağlar.
Aracın trafik sigortasi yoksa ne olur?
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanız halinde arabanız bağlanır ve Trafik Şube Otoparkı’na çekilir. Gerekli cezai işlemleri karşılayana kadar aracınızı teslim alamazsınız. Cezai yükümlülüğünüzü tamamlayana kadar geçen süre boyunca arabanızın Trafik Şube Otoparkı’nda kaldığı her gün için park yeri ücreti ödersiniz.
Trafik kazasında sigorta yoksa ne olur?
Trafik sigortasına sahip olmayan araç sürücüsü ise kazada kusurlu bulunması durumunda, sigorta şirketinin karşı araç için yaptığı ödemeyi tazmin etmekle yükümlü tutulabilir. Kazaya karışan karşı tarafın sigortası yoksa, bu durumda her iki taraf da kendi masraflarını ödemek mecburiyetinde kalır.Trafik sigortası neleri ödemez?
Çalınan ya da gasp edilen araçların neden olduğu trafik kazalarında, araç sahibi ve sigorta şirketinin sorumlu olmamasından dolayı trafik sigortası tarafından ödeme yapılmaz. Alım satım, bakım-onarım ve benzeri işlemler için serviste bulunan araçların neden olduğu zararlar, trafik sigortası kapsamında değildir.Zorunlu trafik sigortası neleri karşılıyor?
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.