Sigortali avukat nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.114
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sigortalı avukat nedir?​

Sigorta avukatı yöneldiği ve kendini uzmanlaştırdığı alanı sigorta hukuku olarak belirlemiş avukattır. Sigorta şirketi avukatı ise sigorta şirketleri ile sözleşme imzalamış, sigorta şirketi adına vekillik yapan avukattır.

Serbest avukatlar Hangi SGK?​

Serbest avukatlar Hangi SGK?
5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden itibaren serbest avukatlık yapanlar 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca eksi adıyla Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.

Avukatların sosyal güvence hakkı var mıdır?​

Emekli Sandığı Kanununa tabi olan) avukatlar 5510 sayılı Kanunun 4-1/c maddesi kapsamında sigortalıdırlar. Sosyal güvenlik açısından avukatlar da diğer kamu çalışanları gibi aynı hükümlere tabidir. Sigorta ve prim belgelerinin verilmesi ve primlerinin ödenmesi Kurumlarının sorumluluğundadır.

Işçi avukat tek başına vekalet alabilir mi?​

Işçi avukat tek başına vekalet alabilir mi?
Bu anlamda sigortalı çalışan meslektaşlar vergi dairesine sadece vergi açılışı yaparak, mükellefiyetten doğan yükümlülükleri (defter tutma, beyanname verme gibi) yerine getirerek ayrıca iş alıp bunu vergilendirebilir. Kendileri adına ayrıca vekaletname düzenletebilir.

Avukatlar Bağ Kur’lu olmak zorunda mı?​

Siz askerdeyken Sosyal Güvenlik reformu olarak adlandırılan 5754 sayılı yasa ile 5510 sayılı Kanun’da yapılan ve 1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe konan değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Siz ve sizin gibi bağımsız çalışan tüm avukatlar, 1 Ekim 2008’den itibaren zorunlu olarak 4/b sigortalısı olmak zorundalar.

Avukatlık maaşları ne kadar?​

Avukatlık maaşları ne kadar?
Uzman doktorun (1/4) yeni maaşı 9 bin 314 liradan 9.821 liraya çıkacak. Öğretmenin yeni maaşı ise 6.049 liradan 6.378 liraya çıkacak. Mühendisin (1/4) yeni maaşı 8.001 liradan 8.437 liraya çıkacak. Avukatın yeni maaşı 7.639 liradan 8.055 liraya çıkacak.

Avukatların aylığı ne kadar?​

Avukat kendi adına dava açabilir mi?​

Avukat kendi adına dava açabilir mi?
Anılan hüküm uyarınca hak sahibi, davayı bizzat açabileceği gibi vekil aracılığıyla da açabilir. 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu`nun 35. maddesine göre de, dava açmak hakkının yalnız baroya kayıtlı avukata ait olduğu hususu düzenlenmiştir.
 
Sigortalı avukat, kendini sigorta hukuku alanında uzmanlaştırmış avukattır. Sigorta avukatı, genellikle sigorta şirketleriyle çalışarak sigorta poliçeleri, tazminatlar ve sigorta sözleşmeleri konularında hukuki danışmanlık hizmeti verir. Bir diğer tür ise sigorta şirketleri adına vekillik yapan avukatlardır. Bu avukatlar, sigorta şirketlerini hukuki konularda temsil ederler.

Serbest avukatlar açısından, 5510 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren serbest avukatlık yapanlar, Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmaktadır. Bu durumda sosyal güvencelerini Bağ-Kur üzerinden sağlarlar.

Avukatların sosyal güvence hakları vardır. Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olan avukatlar, 5510 sayılı Kanun'un 4-1/c maddesi kapsamında sigortalıdırlar. Dolayısıyla, sosyal güvenlik açısından diğer kamu çalışanları gibi aynı hükümlere tabidirler ve sigorta primleri Kurumlar tarafından yatırılır.

Avukatlar, kendi adına dava açabilirler. Zira avukatlar, Hakimler ve Savcılar dışında kalan herhangi bir kişi veya kuruluş adına dava açabilirler. Bu durum, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun da 35. maddesinde belirtilmiştir. Dolayısıyla, bir avukat kendi adına ya da başkaları adına dava açma yetkisine sahiptir.
 
Geri
Üst