AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sigortada ciraklik sayiliyor mu?

Editör

Yeni Üye

Sigortada çıraklık sayılıyor mu?​

5510 sayılı Kanuna göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.

Çıraklık sigortası kim öder?​

3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 25 inci maddesi uyarınca da; aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sigorta primleri bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50’si üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine konulan ödenekle karşılanır.

Emeklilikte çıraklık eğitim sayılıyor mu?​

Emeklilikte çıraklık eğitim sayılıyor mu?
Staj ve Çıraklık Sigortasında Ödenen Primler Diğer bir deyişle staj sigortasının emeklilik yaşına etkisi yoktur.

Çıraklık sigortası primi ne kadar?​

Bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir. Buna göre, bu kapsamda yer alan çırak ve öğrencilerin prime esas kazançları; 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında; Günlük kazanç tutarı : 59,63 TL Aylık kazanç tutarı : 1.788,90 TL’dir.

Çıraklık sigortası kaç yaşında başlar?​

Sigorta başlangıcı 18 yaşa girildiği gün başlar. 18 yaş altı çocuklar haftada en fazla 35 saat çalıştırılabilir. İş Kanunu kapsamında 18 yaşından önce sigortalı olunması hem yaş hem de prim günü açısından avantaj sağlıyor. Bu da erken emekli olma imkânı sunuyor.

Çıraklık sigortası kaç para?​

Çıraklık sigortası kaç para?
Şirketlerde mesleki öğretim göre, staj yapanlar, çırakların günlük sigorta primi 59.63 lira, aylık 788.90 lira yatırılacak.
Çıraklar genel olarak neye tabi?​
Çalışanlar çıraklık dönemi için Mesleki Eğitim Kanunu’na tabi olacaktır. Çıraklık döneminden sonra aynı işyerinde çalışamaya devam eden kişiler ise çıraklık dönemimin bitmesi ile 4857 saylı İş Kanunu’na tabi olacaklardır.
Çıraklık okullarının statüsü nedir?​
Aday çıraklar ve çıraklar, öğrenci statüsünde olup öğrencilik haklarından yararlanır. Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmezler. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada sekiz saatten az olmamak üzeregenel ve mesleki eğitim görürler.

5510 sayılı Kanuna göre, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında çıraklık eğitimi alan öğrencilerin sigortaları iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası kapsamında olup, hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. Sigorta primleri, öğrencilerin yaşlarına uygun asgari ücretin %50'si üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine konulan ödenekle karşılanmaktadır.

Çıraklık sigortası primi, genel olarak %1'i kısa vadeli sigorta kolları, %5'i genel sağlık sigortası primi olmak üzere belirlenmektedir. Prime esas kazançlar ise belirli bir dönem içinde günlük ve aylık olarak belirlenmiştir. Örneğin, 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında çırak ve öğrencilerin günlük kazanç tutarı 59,63 TL, aylık kazanç tutarı ise 1.788,90 TL'dir.

Çıraklık eğitimi 18 yaşına girildiği gün başlamaktadır ve 18 yaş altındaki çocuklar haftada en fazla 35 saat çalıştırılabilmektedir. Çıraklar genel olarak Mesleki Eğitim Kanunu'na tabi olup, çıraklık döneminden sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişiler İş Kanunu'na tabi hale gelmektedirler. Aday çıraklar ve çıraklar, öğrenci statüsünde olup, işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmezler. Haftada sekiz saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim almaktadırlar.

Geri