AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sigorta Tahkim Komisyonu karari temyizi nasil?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sigorta Tahkim Komisyonu kararı temyizi nasıl?​

Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı kararın Komisyonca ilgiliye bildiriminden itibaren on gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere Komisyon nezdinde itiraz edilebilir.

Tahkim kararı nasıl temyiz edilir?​

Sigorta Tahkim Komisyonu Hakem Kararlarına karşı öncelikle Sigorta Tahkim Komisyonu’na itiraz edilebilir. Hakem kararlarına karşı ancak 5.000 ve üzeri kararlar için itiraz etme imkanı vardır. İtiraz hakem heyetinden çıkan kararlara karşıda ancak 40.000 TL ve üzeri için TEMYİZ hakkı bulunmaktadır.
Hakem karari ne demek?
Nihai hakem kararı uyuş- mazlık konusuna ilişkin maddi sorunların tamamını çözüyor ise nihai hakem kararı veya hakem kararı (final award) olarak nitelendirilir. Mahkeme tarafından saklanacak hakem kararları, nihai hakem kararlarıdır. Usulî kararlar mahkeme tarafından saklanmak zorunda değildir.
Hakem kararı nedir?
Hakem kararı kendisine verilen mahkeme kararı her iki tarafa ya- zılı olarak tebliğ eder. Karar her iki taraf için ancak bu tarihte mevcut sayılır. ile tayin edilen hakemler ayrı şehirlerde bulunabilir. Bu durumda tahkim sözleşmesine konu uyuşmazlık hakkında yargılamanın yapıldığı yer mahkemesi yetkili mahkemedir.

Tahkim kararı ilam niteliğinde mi?​

Belirtmemiz gerekir ki kesinleşen tahkim kararı ilam niteliğindedir. Yani etkisi mahkeme kararı gücündedir. Yarımca hakem kararına itiraz da mümkündür.

Sigorta tahkim kararının temyizi ne kadar sürer?​

YARGITAY KARARI AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR. HMK.’nın 361. maddesinde bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde temyiz yoluna başvurulabileceği düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst