AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sigorta Sirketi denetimi kim yapar?

Editör

Yeni Üye

Sigorta Şirketi denetimi kim yapar?​

MADDE 28 – (1) Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, özel kanunlarına göre sigortacılık faaliyetinde bulunan kuruluşlar, sigorta ve reasürans aracıları, sigorta eksperlik faaliyetleri, aktüerler ve sigortacılık işlemi yapan veya sigortacılık alanında faaliyet gösteren diğer kişilerin …

Sigortacılıkta Denetim neden önemlidir?​

Denetimin” asli amacı, sigortacılık faaliyetlerinin yasalara ve kamunun yararına uygun şekilde, sigorta ettirenleri sigortalılar yanı sıra üçüncü kişilerin hak ve menfaatlerini (çıkarlarını) ihlal etmeyecek şekilde sürdürülmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır”.

Sigorta şirketleri nasıl çalışır?​

Sigorta şirketleri nasıl çalışır?
Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.

Sigorta Denetleme Kurulu ne yapar?​

Sigorta Denetleme Kurulu ne yapar?
Sigorta Denetleme Kurulu, doğrudan Hazine Müsteşarına bağlı olarak Sigortacılık Kanunu ve ilgili diğer mevzuat ile Kurul’a ve Kurul denetim elemanlarına verilen teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma görevlerini yürütmek ve sonuçlandırmak ile görevlendirilmiştir.

Sigorta Denetleme Kurulu nereye bağlıdır?​

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı

Sigorta Denetleme Kurulu nereleri denetler?​

Sigorta Denetleme Kurulu’nun kuruluş amacı, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile diğer kanunların özel sigortacılık ve bireysel emeklilikle ilgili hükümleri kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin, özel …

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Hangi Bakanlığa Bağlı?​

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Hangi Bakanlığa Bağlı?
Kurumun ilişkili olduğu bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığıdır. (2) Kurum, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Başkanlık teşkilatından oluşur.

Sigorta şirketi denetimi Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, özel kanunlarına göre sigortacılık faaliyetinde bulunan kuruluşlar, sigorta ve reasürans aracıları, sigorta eksperlik faaliyetleri, aktüerler ve sigortacılık işlemi yapan diğer kişiler aracılığıyla gerçekleştirilir.

Sigortacılıkta denetim önemlidir çünkü asli amacı, sigortacılık faaliyetlerinin yasalara ve kamunun yararına uygun şekilde sürdürülmesini sağlamaktır. Denetim, sigorta ettirenleri, sigortalıları ve üçüncü kişilerin hak ve menfaatlerini koruyarak sigortacılık sektörünün güvenilirliğini ve istikrarını sağlar.

Sigorta şirketleri, ortak risk altında olan kişilerin maddi güçlerini birleştirip yardımlaşmasını sağlayan bir sistemdir. Benzer riskleri taşıyan kişileri bir araya getirir ve olası hasar durumunda giderilmesine yardımcı olur.

Sigorta Denetleme Kurulu ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak sigortacılık sektörünü denetleyen bir kuruldur. Kurul, Sigortacılık Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde teftiş, denetleme, inceleme ve soruşturma görevlerini yerine getirerek sektördeki düzeni sağlar.

Ayrıca, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu da Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlıdır. Bu kurum, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerini düzenleyen ve denetleyen bir yapıya sahiptir.

Geri