AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sigorta primi odenmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sigorta primi ödenmezse ne olur?​

Eğer bu süre zarfında da primler ödenmezse, bu durumda geçen süreler sigortalılık süresinden sayılmamaktadır. Bu bakımdan prim ödeme süreleri üzerinden 12 aydan daha fazla süre geçen aylara yönelik sigortalılık süreleri doğrudan silinmektedir.

Sigorta poliçesinin geç teslim edilmesinden kim sorumludur?​

Sigorta poliçesinin geç teslim edilmesinden kim sorumludur?
sigortacının, primin ödendiği tarihten itibaren gerçekleşen rizikolardan sorumlu olduğu hükme bağlanmıştı. 1926 tarihli Ticaret Kanunu’nun 959. maddesinde ise sigortacının sorumluluğunun, aksi kararlaştırılmadığı sürece, sigorta sözleşmesinden itibaren başlayacağı hükme bağlanmıştı.

1472 madde nedir?​

Konuyu düzenleyen TTK. m. 1472 hükmü ise aşağıdaki gibidir: “Sigortacı, sigorta tazminatı ödediğinde hukuken sigorta ettirenin yerine geçer. Sigorta ettirenin gerçekleşen zarardan dolayı sorumlulara karşı dava hakkı varsa bu hak, tazmin ettiği bedel kadar sigortacıya intikal eder.

SGK gecikme cezası ne kadar?​

SGK gecikme cezası ne kadar?
Cevap 4-Kurum alacaklarının yasal süresi içerisinde ödenmemesi halinde, ödenmeyen kısmına sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her ay için % 2 oranında gecikme cezası uygulanır.

Sigorta şirketinin sorumluluğu ne zaman başlar?​

Sigortacının sorumluluğu, primin ödenmesi ile başlar. Aksi kararlaştırılmadıkça, primin ödenmemesi hâlinde, poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz ve bu şart poliçeye yazılır.

Sigorta ettirenin borçları nelerdir?​

Sigorta ettirenin borçları nelerdir?
Sigorta ettirenin prim ödeme borcu 6102 sayılı TTK’nın 1430 ila 1434 hü- kümleri arasında primin ödenme zamanı, ödenme yeri, indirilmesi ve öden- memesinin sonuçlarını kapsar şekilde düzenlenmektedir. TTK.m.1430 hükmü uyarınca sigorta ettiren, sözleşmeyle kararlaştırılan primi ödemekle yükümlüdür.

Halefiyet ne anlama gelir?​

Halefiyet, kelime anlamı olarak bir başkasının yerine geçme şeklinde tanımlanabilir. Esasında bir hukuk terimi olmakla birlikte borçlar hukukunun konusudur. Genellikle üçlü hukuki ilişkilerin söz konusu olduğu durumlarda geçerlidir.

SGK borcu 1 gün gecikirse ne olur?​

SGK borcu 1 gün gecikirse ne olur?
SGK’nın prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için %2 oranında (gecikme cezası oranı, 1.5.2010 tarihinden geçerli olmak üzere ( %2 ) olarak belirlenmiştir) gecikme cezası uygulanarak artırılır.
 
Sigorta priminin ödenmemesi durumunda, geçen süreler sigortalılık süresinden sayılmamaktadır. Yani, primlerin ödenmemesi sonucunda 12 aydan fazla süre geçen ayların sigortalılık süreleri silinmektedir. Bu nedenle primlerin düzenli ve zamanında ödenmesi önemlidir.

Sigorta poliçesinin geç teslim edilmesi durumunda sorumluluk genellikle sigortacıya aittir. Primin ödendiği tarihten itibaren gerçekleşen risklerden sorumlu olan sigortacı, sigorta poliçesinin geç teslim edilmesi durumunda da sorumluluk taşımaktadır.

1472. madde, sigortacının sigorta tazminatı ödediğinde hukuken sigorta ettirenin yerine geçeceğini ve sigorta ettirenin zarardan dolayı sorumlulara karşı dava hakkının sigortacıya intikal edeceğini düzenlemektedir.

SGK'nın alacaklarının yasal süresi içinde ödenmemesi durumunda gecikme cezası uygulanmaktadır. Ödenmeyen kısmın sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her ay için %2 oranında gecikme cezası uygulanmaktadır.

Sigortacının sorumluluğu genellikle primin ödenmesi ile başlar. Primin ödenmemesi durumunda, poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz.

Sigorta ettirenin borçları arasında, özellikle prim ödeme borcu üzerinde durulmaktadır. Sigorta ettiren, sigorta poliçesiyle kararlaştırılan primi ödemekle yükümlüdür.

Halefiyet, bir hukuk terimi olup, kelime anlamı olarak bir başkasının yerine geçme şeklinde tanımlanabilir. Genellikle borçlar hukukunda, üçlü hukuki ilişkilerin söz konusu olduğu durumlarda geçerlidir.

SGK borcunun 1 gün gecikmesi durumunda da gecikme cezası uygulanmaktadır. Ödenmeyen kısım, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için %2 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır. Bu nedenle SGK borçlarının zamanında ve tam olarak ödenmesi önemlidir.
 
Geri
Üst