AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sigorta ettirenin hayat sigortasi sozlesmesi yapilirken yanlis veya eksik beyanda bulunmasinin sonucu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sigorta ettirenin hayat sigortası sözleşmesi yapılırken yanlış veya eksik beyanda bulunmasının sonucu nedir?​

Sigorta ettiren, riziko şahsıyla ilgili bildiği bir hususu beyan etmemişse karine olarak kusurlu kabul edilir ve aksini ispatla yükümlüdür. Sigorta ettirene soru listesi verilmemişse, sorulara cevap vermesi istenmemişse sigortacı da kusurlu kabul edilir ve olaya göre ispat yükünün yer değiştirmesi mümkündür.

Eksik sigorta nedir?​

Poliçede gösterilen sigorta bedelinin sigortalı kıymetinin hasara uğradığı tarihteki gerçek değerinin daha altında kalması durumuna “eksik sigorta” ismi verilir. Eksik sigortanın tespit edilmesi halinde sigortacı, sigorta bedelinin sigorta değerine oranı kadar olan hasarı eksik öder.
Vefat eden bir kişinin hayat sigortası olup olmadığını SBM’nin Sigortam360 internet sayfası üzerinden üzerinden T.C. kimlik numarası bilgileriyle sorgulatarak öğrenilebilir.

Sigortada beyan ilkesi nedir?
Beyan yükümlülüğü, Türk Ticaret Kanunu’nun 1435 inci ve müteakip maddelerinde düzenlenmiş- tir. Kanun’un 1435 inci maddesine göre, “sigorta ettiren sözleşmenin yapılması sırasında bildiği veya bilmesi gereken tüm önemli hususları sigortacıya bil- dirmekle yükümlüdür”.
Eksik sigorta ne demek?

Sigorta cayma hakkı nedir?​

– Cayma (iptal) hakkı Hayat sigortalarında TTK 1489 uyarınca sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren on beş gün içinde, bu bilgilendirme yapılmamışsa ilk primin ödenmesini izleyen bir ay içinde sözleşmeden cayabilir.

Sigorta ettiren ölürse ne olur?​

Hayatını ölüm şartlı olarak sigorta ettiren şahıs ölürse, sigorta bedeli normal olarak yasal varislere kalmaktadır. Sigorta ettiren (sigortalı) isterse herhangi bir kimseyi sigortadan faydalanan şahıs olarak gösterebilir. Buna lehdar (sigortadan faydalanan kişi) denilmektedir.
Eksik sigortada sigortacının ödemesi gereken tazminat şu formüle göre hesaplanır: Tazminat tutarı = zarar tutarı x (sigorta bedeli / sigorta değeri).
Eksik sigorta ve aşkın sigorta nedir?
Sonuç olarak eksik sigorta tazminat tarafında (tazminatın eksik alınması nedeniyle) ; aşkın sigorta ise prim tarafında (fazla prim ödemek suretiyle) mağduriyet yaratmaktadır. Boş yere fazladan prim ödememek veya tazminatı eksik almamak için sigorta bedelimizi başlangıçta doğru bir şekilde tespit etmeliyiz.
Lehdar alıcı mı?
Havalede taraflar Amir: Havale emrini veren (yollayıcı), Lehdar: lehine havale verilen ( alıcı ), Banka: havaleyi ödemekle görevlendirilen, yollayıcı ile aracı arasındaki para gönderme işlemine aracılık eden taraf (ödeyici).

Hayat sigortası iptal edilirse ne olur?​

İptal şartı olarak, kredi borcunun ödenmesini kabul ederler. Kısaca kredi bağlantılı hayat sigortanızın banka tarafından iptal edilmesi için borcunuzu ödemeniz gerekir. Borcunuz bittikten sonra sigorta süresi devam ediyorsa, kalan süreye ait poliçe iptal edilir.
 
Geri
Üst