AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sigara-Nikotin Bağımlılığı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sigara, gerek şahsen kullanan gerekse içmeyen fakat sigara içilen ortamda bulunma sonucu pasif olarak soluyan insanlarda çok kıymetli bir hastalanma ve mevt nedenidir. Sigara ve tütün kullanımı dünyada önlenebilir mevt nedenlerinden en kıymetlisidir.

Günümüzde erişkinlerin yaklaşık üçte birinin sigara içtiği ve bayan nüfusunda sigara içme oranının giderek arttığı bilinmektedir. Sigara şu anda dünyada 15 yaş üstü 1.2 milyar insan tarafından kullanılmaktadır. Her yıl dünyada yaklaşık 5 milyon insanın sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği kestirim edilmektedir.

Bağımlılık kişinin unsur alımı üzerindeki denetimini kaybetmesini tabir eder; bir objeye, şahsa ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek; yahut bir öteki iradenin tahakkümü altına girme durumu olarak tanımlanır. Kişi iş, aile alakalarını, okul muvaffakiyetini, hatta öz bakımını ihmal edebilir.

Sigara-nikotin bağımlılığı bir unsur bağımlılığıdır ve bir beyin hastalığıdır.

Öncelikle vurgulanması gereken noktalardan biri ergenlikte sigara içiminin erişkinlikte sigara içimi için en kıymetli risk etkeni olduğudur. Sigara içilen etraftan uzak duruldukça sigara içimi azalmaktadır.

Sigara içme yahut dumanının solunması vakitle bireyde ruhsal ve fizikî bağımlılık oluşturur. Fizyolojik bağımlılık üç ay sürer. Birinci ay (3-4 hafta) daha şiddetli mahrumluk yaşanır. Çok sigara içme isteği, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, iştah artışı, depresif his durum, ağızda aftlar, uykusuzluk, huzursuzluk mahrumluk belirtileridir.

Ruhsal bağımlılık ömür uzunluğu sürer. Alışkanlıkları değiştirmek ve Ömür stili değişikliği gerekir. Sigara ile kullanılan içeceklere(çay-kahve-alkol gibi) ve birlikte sigara içilen şahıslara, ortamlara mesafe koymak gerekir.

Fizyolojik bağımlılık için yoksunlukları bertaraf edecek pek çok sistem vardır.

Bağımlılığın altında depresyon, telaş bozukluğu (anxiete), uykusuzluk, tükenmişlik üzere ruhsal rahatsızlıklar varsa evvel bu durumun dengelenmesi sonrasında sigarayı bırakması uygun olur.

Tüm bağımlılıklarda olduğu üzere sigarada da niyet- kararlılık- kararlılığı sürdürmek kıymetlidir. Kendin için bir ihtimam, kaliteli bir hayat için efor göstermek gerekir.
 
Geri
Üst