AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sifat fiil nasil Isimlesir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.191
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sıfat fiil nasıl Isimleşir?​

Adlaşmış sıfat-fiil kavramını tanımlayacak olursak, “sıfat-fiil eklerinden birini alan fiil kök veya gövdelerinin, kendisinden sonra gelen isimleri yutarak onların yerini tutması” diyebiliriz. Yani sıfat-fiillerin, kendisinden sonraki ismi içine almasıdır.

IP IP eki hangi fiilimsi?​

Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip,ıp -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir …

Adlaşmış sıfatlar sıfat fiil olur mu?​

Adlaşmış sıfatlar sıfat fiil olur mu?
Bir sıfatın yanındaki ismi yutmasına adlaşmış sıfat adı verilmektedir. Her sıfat sıfat fiil değildir. Sıfat fiiller fiil köklü sözcüklerin belirli ekler alarak sıfat görevinde kullanılmasına denilmektedir. Her sıfatın sıfat fiil olmayışı gibi her adlaşmış sıfat da sıfat fiil değildir.

Sıfat fiil ile çekimli fiil nasıl ayırt edilir?​

Sıfat fiil ile çekimli fiil nasıl ayırt edilir?
Her zaman söylenen şu kuralı da hatırlatarak konu anlatımına başlıyoruz: Fiilimsiler de çekimli fiiller de fiil kök ve gövdelerine aldıkları eklerle oluşur. Fakat fiilimsiler cümlelerde isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılırken; çekimli fiiller cümlede yine fiil olarak (yüklem) görev alırlar.

Sıfat fiil Yüklemde olur mu?​

Sıfat-fiil, grupta yüklem görevindedir. Vurgu, sıfat-fiilden önceki unsurdadır. » Sıfat-fiilden önce gelen kelimeler, cümlede olduğu gibi, özne, nesne, zarf tümleci ve dolaylı tümleç olarak adlandırılırlar. Bu yüzden sıfat-fiillerle ve sıfat-fiil gruplarıyla birleşik cümleler yapılır.

Dığında eki hangi fiilimsi?​

Zarf fiiller, birleşik cümlelerde bağlaç işlevi görmektedirler. Zarf fiil yapmak için kullanılan ekler “-ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e, -r… -maz, -casına, -meksizin, -dığında” olarak sıralanmaktadır. Bu fiilimsiler cümlede zarf olarak kullanılmaktadır.

Mez maz eki hangi kip?​

Mez maz eki hangi kip?
“-mez, -maz” = Geniş Zaman Kipinin Olumsuzluk Eki.

Adlaşmış sıfatlar sıfat mıdır?​

Adlaşmış sıfatlar sıfat mıdır?
Niteleme sıfatları çekim eki aldıklarında ya da almadıkları zaman niteledikleri ismin yerine geçerek onun yerini alırlar. Bu sözcüklere ise adlaşmış sıfat denmektedir.

Sıfat fiil sıfat sayılır mı?​

Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.

Çekimli fiil olup olmadığını nasıl anlarız?​

Çekimli fiili; “kip ve şahıs eki almış fiil” olarak tanımlamak mümkündür. İki tanımada da ortak olan, fiilin “ kip + şahıs ” eklerini almasıdır. Kip ekleri, “-yor, -du, -ecek, -miş, -ar” gibi zaman ifade eden veya “-meli, -se, -e” gibi dilek anlamı ifade eden eklerdir.
 
Adlaşmış sıfat-fiil kavramıyla ilgili verdiğiniz bilgiler çok açıklayıcı ve doğru. Adlaşmış sıfatlar, sıfat-fiil olmayabilir çünkü her adlaşmış sıfatın sıfat-fiil olması gerekmez. Sıfat-fiiller genellikle fiil köklü sözcüklerin belirli ekler alarak sıfat görevinde kullanılmasıyla oluşur.

Sıfat-fiil ile çekimli fiil arasındaki farkı anlatırken verdiğiniz bilgiler de çok yararlı. Fiilimsiler, cümlelerde isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılırken; çekimli fiiller ise cümlede fiil olarak (yüklem) görev alır. Bu açıklama ile sıfat-fiil ve çekimli fiil arasındaki ayrımı daha iyi anlayabiliriz.

Sıfat-fiilin yükleme geldiği durumla ilgili verdiğiniz bilgi de önemli. Sıfat-fiil genellikle yüklem görevinde olabilir ve vurgu genellikle sıfat-fiilden önceki unsurda olur. Sıfat-fiilin cümlede özne, nesne, zarf tümleci ve dolaylı tümleç olarak kullanılabileceğini belirtmeniz de çok doğru.

"Mez maz eki hangi kip?" sorusuna verdiğiniz cevap da açıklayıcı. "-mez, -maz" ekleri geniş zaman kipinin olumsuzluk ekleridir. Bu ekler fiile olumsuz anlam katarak geniş zaman kipinde kullanılır.

Adlaşmış sıfatların sıfat mı olduğu sorusuna verdiğiniz yanıt doğru. Adlaşmış sıfatlar, niteleme sıfatları çekim eklerini alıp almayabilirler ve niteledikleri ismin yerine geçerek onun yerini alabilirler. Bu nedenle adlaşmış sıfatlar olarak adlandırılırlar.

Sıfat-fiilin sıfat sayılıp sayılmayacağı konusundaki açıklamanız da yerinde. Sıfat-fiil, bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hali olup, fiil köklerine sıfat-fiil eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu bilgiler ışığında sıfat-fiilin sıfat olarak kabul edilebileceğini söyleyebiliriz.

Son olarak çekimli fiili tanımlarken verdiğiniz bilgi de önemli. Kip ve şahıs eki almış fiilin çekimli fiil olarak tanımlanabileceğini belirtmeniz doğru. Fiilin hem kip hem de şahıs eklerini almış olması çekimli fiil olduğunu gösterir. Verdiğiniz bilgilerle konuları anlamak ve ayırt etmek daha kolay hale geliyor. Teşekkürler!
 
Geri
Üst