AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sifat fiil ekleri ne ile karistirilmamali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sıfat fiil ekleri ne ile karıştırılmamalı?​

– Sıfat-fiiller, cümlede sıfat görevinde kullanılır. – Sıfat- fiiller, ortaç adıyla da bilinir. – Sıfat-fiiller, geniş, gelecek ve duyulan geçmiş zaman ekleriyle karıştırılmamalıdır.

Sıfat fiil sıfat sayılır mı?​

Sıfat fiil sıfat sayılır mı?
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.

Fiilimsiye şahıs eki gelir mi?​

Fiilimsiye şahıs eki gelir mi?
Fiilimsiler, fiillerden (eylemlerden) türeyen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil “çekim eklerini” yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan, yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eki olan “ma, me, maz, mez” eklerini alabilen sözcüklerdir.

Ortaçlar ne demek?​

Sıfat- Fiiller (=Ortaçlar): Fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” eklerinden biri getirilerek oluşturulan sözcüklerdir. Bu ekleri alan bir sözcük sıfat-fiil olduğu gibi, sıfat özelliği de gösterir: Yapılan hatayı düzeltmeliyiz.

Dığını hangi fiilimsi?​

Dığını hangi fiilimsi?
1. -dığı için zarf fiil eki -dık sıfat fiil eki ile de benzerlik göstermekte, bu yüzden -dık sıfat fiil ekinin özel bir kullanımı mı sorularına yol açmaktadır. Büyük ihtimalle kökenleri aynı (-dık) ekidir. Hem sıfatta hem zarfta geçmiş zaman anlamlı fiilimsiler yapıyor.

Sıfat fiil yapım eki mi?​

Sıfat fiil yapım eki mi?
Sıfat-fiil Fiillerin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâlleridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri getirilerek oluşturulurlar. Fiillere -an, -ası, -mez, -ar, -di(k), -ecek, -miş ve -di(ği) eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir.
Eylemsiler yapım eki mi?​
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.

Türkçe fiil ne demek?​

Türkçe fiil ne demek?
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.

Fiilimsi nedir nasıl bulunur?​

Fiilimsi nedir nasıl bulunur?
Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.

Dığını zarf fiil eki mi?​

Haydar Ediskun) -diği (zaman), -diğim (zaman), -diğin (zaman), -diğimiz (zaman) şekline zarf fiil eki demektedir.

Adlaşmış sıfat fiil fiilimsi sayılır mı?​

Adlaşmış sıfat fiil fiilimsi sayılır mı?
Tamlamalarda sıfat olarak kullanılan kelimenin nitelediği sözcüğü yutmasına adlaşmış sıfat fiil denir. Örneğin ”geçmiş günlerim” bir sıfat tamlamasıdır. Bu tamlaman ”geçmişim” şeklinde kullanılırsa adlaşmış sıfat fiil olur. Her adlaşmış fiil bir fiilimsidir çünkü cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmaz.
 
Sıfat-fiil ekleri genellikle geniş, gelecek ve duyulan geçmiş zaman ekleriyle karıştırılmamalıdır. Sıfat-fiiller (ortaçlar), cümlede sıfat görevinde kullanılan ve fiil kök ya da gövdelerine eklenen "-an, -ası, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek, -miş" gibi eklerle oluşturulan fiilimsi kelimelerdir. Bu kelimeler sıfat özelliği gösterirler ve sıfat-fiil olarak da adlandırılırlar.

Fiilimsiler ise, fiillerden türeyen ancak fiillerin çekim eklerini alamayan ve yalnızca olumsuzluk eki olan "ma, me, maz, mez" gibi ekleri alabilen kelimelerdir. Fiilimsiler cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılır ve fiilin bütün özelliklerini göstermezler.

Fiilimsi kelimesi, tür olarak "fiil soylu kelime" anlamına gelir ve cümlede fiil görevi görmeyen, isim soylu olan kelimeleri ifade eder. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri eklenerek oluşturulur ve cümlede genellikle isim gibi kullanılırlar.

Adlaşmış sıfat-fiil ise, tamlamalarda sıfat olarak kullanılan ancak nitelediği sözcüğü yutarak fiil özelliği kazanan kelimelerdir. Örneğin, "geçmiş günlerim" ifadesindeki "geçmiş" kelimesi bir adlaşmış sıfat-fiildir. Adlaşmış sıfat-fiiller fiilimsi sayılır çünkü cümle içinde yüklem olarak kullanılmazlar.
 
Geri
Üst