Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sidk nedir dini?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sıdk nedir dini?​

“Sıdk” kavramı Kur’an’ın övme ifade eden kavramlarından biridir. Sözlükte; “doğru sözlü olmak, doğruyu söylemek, sözünü tutmak, samimi ve dürüst olmak”; din ıstılahında ise “kişinin inancında, amellerinde, niyetinde, söz, fiil ve davranışlarında samimi ve dürüst olması, hile ve hurdası bulunmaması ” anlamındadır.

Hz Muhammed ismet ne demek?​

İsmet sıfatı İslam’da, Peygamber Muhammed’in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olmasını ifade eder.
SIDK sahibi olmak ne demek?
Niyeti iyi olan, doğruluk ve dürüstlükten vazgeçmeyen anlamı taşımaktadır. Sıdk kelimesi sözünün eri olan ağzından çıkan her sözün arkasında doğruca duran demektir. Her durum ve olay karşısında dürüst olan, doğru bilgiler veren kişiler için kullanılmaktadır.

Hz Muhammed sıfatları nelerdir?​

Bu sıfatlar şunlardır:

Sadık dinde ne demek?​

Dinde sadık ne demek? “Sâdık” kelimesi; doğru sözlü, ihlaslı, samîmi, dürüst, ihaneti ve yalanı bulunmayan kimse; “Sıddîk”, çok doğru sözlü olan, doğruluğun zirvesinde bulunan, sözünü amelle ve uygulama ile doğrulayan kimse anlamındadır.
Arapça ismet ne demek?
İsmet sözcüğü, Arapça’daki ‘asama “koruma, esirgeme, sakınma” sözcüğünden türetilmiştir. Arapça’da ‘isma “leke ve günahtan korunmuş olma, saflık, günahsızlık” halini alan bu sözcük dilimize ismet olarak geçmiştir.
Fetanet : Peygamberlerin sıfatlarından biri olan fetanet “üstün zekâ ve kavrayış gücüne sahip olma” anlamına gelir. İsmet : Allah Teâlâ’nın peygamberlerini her türlü günahtan; şirkten, küfürden, münafıklıktan ve zulüm yapmaktan koruması anlamına gelir.
İmanlı kişi yani mümin de Allah’a inanmanın sağladığı güven ile emin olan, hem de başkalarına güven veren kişi anlamına gelmektedir. Güvenilir olmak aynı zamanda sorumluluk gerektirir. Her müminin evvela Rabbine karşı, ardından kendine karşı, sonra da diğer bütün insanlara karşı ’emin/güvenilir’ olması gereklidir.
Fetanet sıfatı ne anlama gelir?
Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir. Bu bağlamda Allah, tüm peygamberleri akıl ve muhakeme konusunda olgunlaştırmıştır.

Peygamber Efendimizin sıfatları ve anlamları nelerdir?​

İşte Peygamberlerin 7 sıfatı ve anlamları…
- 1. Sıdk. Sıdk sıfatı “doğruluk” demektir.
- Emanet. Güvenilir demektir.
- 3. Fetanet. Akıllı ve uyanık olmak demektir.
- İsmet. Günah işlememek anlamına geliyor.
- 5. Tebliğ Bildirmek demektir.
- Adalet. Peygamberler hiç zulüm ve haksızlık yapmamıştır.
- 7. Emnül- azl.

Nübüvvet ve risalet ne demektir kısaca?​

Ahmet GÜZEL, “Nübüvvet kelimesi sözlükte ‘haber’ anlamına gelen ‘en-Nebe’ ya da yükseklik anlamlarına gelen ‘en-Nebvetü’ veya ‘en-Nebavet’ aslından türemiştir. Nebî kelimesinin ‘yol’ ve ‘rütbe’ anlamları da vardır. Risalet ise mesaj ve sözü taşıyan, elçilik, sefaret anlamında kullanılır.
Peygamberliğin işareti nedir?
Nübüvvet mührü siyer, şemâil, hasâis ve delâilü’n-nübüvve kitaplarında Resûl-i Ekrem’in nübüvvetinin delili sayılmakla birlikte son peygamber oluşunun bir işareti olarak da değerlendirilmiştir. Nitekim hâtem (mühür) genelde yazıların altına basılıp son sözün söylendiğine işaret eder.
 
Geri
Üst