AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sicak hava damarlari genisletir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.341
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sıcak hava damarları genişletir mi?​

“SICAK DAMARLARI GENİŞLETİYOR” Dr. Küçükarslan, kirli kan damarlarının sıcakta genişlemeye yatkın olduklarını vurgulayarak, “Sıcak bu damarları genişletip, damar duvarı yapısını gevşetir, kanın damar içinde göllenmesine sebep olur. Sıcak havalarda sık sık kasıktan itibaren soğuk suyla bacaklarınıza duş yaptırınız.

Kan dolaşımı vücut ısısını etkiler mi?​

Kan dolaşımı vücut ısısını etkiler mi?
Terleme ve terin buharlaşması ile vücuttan ısı kaybı olur. Deri altı kan damarlarının genişlemesi deride kan dolaşımını arttırır ve vücut ısısının azaltılması sağlanır. Bu durum kan basıncının düşmesine ve nabız sayısının artmasına yol açar.

Sıcak havalarda vücut ısısı yükselir mi?​

Sıcak havalarda vücut ısısı yükselir mi?
Sıcaklık arttığında, vücuttan havaya ısı transferi zorlaşır ve vücut ısımız artar.

Sıcak havalarda damarlar neden genişler?​

Normalde, kalpten atılan kanın en fazla onda biri derimize gider. Sıcaklarda kalp deriye daha çok kan gönderir. Bunu yaparken, diğer organların payından kısmak yerine daha kuvvetli ve daha sık pompalama yapar. Derideki damarlar da artan kana yol açmak için genişlerler.

Sıcakta damarlar daralır mı?​

Sıcakta damarlar daralır mı?
Cilt altı kan damarlarının genişlemesi de deride kan dolaşımının artması ve vücut ısısının uzaklaştırılması sağlanır. Bu da kan basıncını düşürür ve nabız sayısını artırır (soğukta tam tersi olur: içimizi ısıtmak ve ısı kaybını azalmak için yüzeydeki kan damarları daralır, onun için uç kısımlar üşür).

Ortam sıcaklığı vücut ısısını etkiler mi?​

Ortam sıcaklığı vücut ısısını etkiler mi?
Havanın soğuk ya da sıcak olması vücut sıcaklığını etkiler. Vücudun dayanabileceği çevre sıcaklığı değeri (özellikle en yüksek sıcaklık değeri) havanın nemli ya da kuru oluşu ile yakından ilişkilidir. %100 kuru havada vücudun birkaç saat için dayanabileceği en yüksek sıcaklık 60 °C’dir.
Isı yükselir mi?​
Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur. Fakat bazen bu olay normal seyrinin dışına çıkar ve sıcak hava yükselirken belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesi ile karşılaşır. Bu olaya sıcaklık terselmesi veya enverziyon denir.
 
Sıcak hava damarları genişletir mi sorusuna Dr. Küçükarslan'ın açıklaması doğrultusunda yanıt verecek olursak, evet, sıcak hava damarları genişletebilir. Kirli kan damarları sıcakta genişlemeye daha yatkındır ve sıcaklık damarları genişleterek damar duvarlarının yapısını gevşetebilir. Bu durum kanın damar içinde göllenmesine sebep olabilir. Bu nedenle sıcak havalarda bacaklarınıza soğuk suyla duş yaptırarak damarları rahatlatabilirsiniz.

Kan dolaşımı vücut ısısını etkiler. Terleme ve terin buharlaşması sayesinde vücuttan ısı kaybı olur. Deri altı kan damarlarının genişlemesi deride kan dolaşımını arttırır ve vücut ısısının düşmesine yardımcı olur. Bu durum kan basıncının düşmesine ve nabız sayısının artmasına neden olabilir.

Sıcak havalarda vücut ısısının yükselmesine gelince, evet, sıcaklık arttıkça vücuttan havaya ısı transferi zorlaşır ve vücut ısısı yükselebilir.

Sıcak havalarda damarlar neden genişler sorusuna verilen açıklama ise kalpten atılan kanın sıcakta deriye daha fazla gitmesiyle ilgilidir. Kalp, sıcak havalarda deriye daha çok kan göndererek vücut sıcaklığını dengelemeye çalışır. Bu durumda derideki damarlar da genişler ve daha fazla kan akışı sağlarlar.

Sıcakta damarların daralıp daralmayacağı konusunda ise cilt altı kan damarlarının genişlemesi, derideki kan dolaşımını artırarak vücut ısısının uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bu durum kan basıncını düşürebilir ve nabız sayısını artırabilir.

Ortam sıcaklığının vücut ısısını etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise havanın sıcaklığının vücut sıcaklığını etkilediği belirtilmiştir. Vücudun dayanabileceği çevre sıcaklığı, havanın nem oranıyla ilişkilidir. %100 kuru havada vücudun birkaç saat boyunca dayanabileceği en yüksek sıcaklık değeri 60 °C olarak belirtilmiştir.

Son olarak, sıcak hava yükseldikçe genellikle soğuyacağı belirtilmiş ancak bazen bu durumun dışına çıkarak belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesiyle karşılaşabileceği ve buna "sıcaklık terselmesi" veya "enverziyon" denildiği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst