AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sia fikhinin imamlarindan kimler vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şia fıkhının imamlarından kimler vardır?​

Şiîliğin tarihinde imamların sayısına ve isimlerine göre çok değişik fırkalar oluşmuşsa da İsnâaşeriyye’ye göre on iki imam şunlardır: Ali b. Ebû Tâlib (ö. 40/661), Hasan b. Ali (ö. 49/669), Hüseyin b. Ali (ö….
Şia nın imamet anlayışı nedir?
Hz. Ali’nin, Hz. Muhammed’den sonra, nas ve tayin yoluyla imam olduğu inancı üzerinde şekillenen Şia, İslam tarihindeki gelişmeleri takiyye, zulüm ve gasp kavramlarıyla açıklayarak, Hz. Ali ve veraset yoluyla onun neslinin imametini kabul ve teslim eder.
Imamet inancı ne demek?
İmâmet dinin en önemli meselelerinden biri olduğu için imamı tanımak ve ona yardım etmek vâciptir. İmamını tesbit edemeyen, âdil olan imama uyup yardımcı olmayan veya zalim imamdan uzaklaşmayan kimse gayri İslâmî bir konumda bulunur. Ayrıca imam Hz. Hasan veya Hüseyin soyundan gelen biri olmalıdır.

Şia itikadı nedir?​

Şiilik İslam dininin bir mezhebidir. İslam mezhebinden Sünnilik mezhebinden sonra en yaygın olan mezhep Şiilik mezhebidir. İslam dünyasının yaklaşık olarak ‘lik kısmı Şiilik inancına ve Şiilik mezhebine mensuptur. Şiilik tarihten beridir bilinen “Ali taraftarları” anlamına gelmektedir.
Şia mezhebi özellikleri nelerdir?
Erken dönem İslam tarihinde Şia politik bir gruptu. Şiiler Peygamberin damadı Hz. Ali’nin ve onun torunlarının ve ailesinin peygamberin ölümünden sonra İslam dünyasının başına geçmesi gereken kişiler olduğuna inanır.
Zeydiye mezhebinin temel görüşleri nelerdir?
Zeydiyye mezhebinin görüşleri Tevhid, Adalet, el-V’ad ve’l-Va’id, Emr-i bi’l-Ma’ruf ve Nehy-i Ani’l-Münker ve İmamet olmak üzere beş temel prensip etrafında şekillenmektedir. Bunlar aynı zamanda Zeydiyye mezhebinin mezhep esasları olarak kabul edilmektedir.
Saîd el-Kattân, Abdurrahman b. Mehdî, Ali b. Medînî, Yahyâ b. Maîn, Ahmed b. Hanbel ve Buhârî bu ilimde derin bilgisiyle tanınan âlimlerin başında yer alır. Hâkim’den sonra XIX. yüzyılda Cemâleddin el-Kāsımî’ye kadar hiç kimse fıkhü’l-hadîsi hadis ilimleri arasında zikretmemiştir.
İmamet inancı ne demek?
Fıkıh alimleri kimlerdir?
Sünni fıkıh mezhepleri

İmamet nedir diyanet?​

İslam’da imamet, Hz. Muhammed’in ardından İslam devletinin başına geçmek ve tüm Müslümanların başkanı olmak demektir.
Hilâfet ne anlama geliyor?
Hilâfet veya halifelik (Arapça: خلافة), İslam peygamberi Muhammed’in 632 yılındaki ölümünün ardından oluşturulan siyasi bir makamdı. Bu siyasi makamın başındaki kişilere halife (Arapça: خليفة) denirdi.
Hangisi fıkıh ilminde tanınan alimlerden biridir?

Fıkıh alanında meşhur alimleri kimdir?​

Yezîd bin Hârûn, Cerîr İbni Abdülhamîd, Velîd bin Müslim, Veki’ bin Cerrah, İmâm-ı Ebû Yûsuf, İbrâhîm bin Sa’d, Yahyâ bin Sa’îd Kettân, Süfyân bin Uyeyne, fıkıh ilminde hocası Muhammed bin İdris Şafiî, Abdürrezzâk bin Hemmam’dan ve daha nice âlimlerden ilim okudu. Sonra tekrar Bağdâd’a döndü.
 
Geri
Üst