AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK odedigi tazminata neden olan meslek hastaligi ile ilgili bir durumda isverenin agir kusuru oldugunu iddia ederse isverene hangi davayi acabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.342
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SGK ödediği tazminata neden olan meslek hastalığı ile ilgili bir durumda işverenin ağır kusuru olduğunu iddia ederse işverene hangi davayı açabilir?​

SGK tarafından işçinin maruz kaldığı olay meslek hastalığı olarak kabul edilmediği takdirde, meslek hastalığının tespiti amacıyla dava açılabilir. Meslek hastalığının tespiti davasını yürütmeye iş mahkemesi görevlidir. Meslek hastalığının tespiti davasında hem işveren hem de SGK’ya birlikte dava açılmalıdır.

Eksik sigorta yatırmanın cezası var mı?​

Dolayısıyla işveren sigorta primi ödemezse ne olur sorusuna cevap olarak işverenin para cezasıyla karşılaşacağına söylemek mümkündür. İşçinin SGK priminin eksik ödenmesi halinde işverene idari para cezası uygulanır. Eksik prim cezası yanı sıra işçinin işverene karşı hakları olduğunu da vurgulamak gerekir.

Sigorta priminin eksik yatırılması idari para cezası ne kadar?​

Sigorta priminin eksik yatırılması idari para cezası ne kadar?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102/I/d maddesi uyarınca işçilik ücretlerini SGK’ya eksik bildiren işverenler hakkında, eksik bildirim yapılan her ay için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. Söz konusu cezanın miktarı, 2018 yılı için aylık 4.059TL’dir.

SGK işverene hangi davayı açabilir?​

SGK işverene hangi davayı açabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumunun sigortalıya veya hak sahiplerine sunmuş olduğu hizmetlerin bedellerini sorumlulardan geri istemesine rücu adı verilir. Söz konusu geri istemeye ilişkin davalar ise SGK rücu davası veya SGK rücuen tazminat davası olarak bilinir.

Silikozis hastalığına yakalanmış bir çalışan için meslek hastalığı yükümlülük süresi kaç yıldır?​

geçici veya sürekli hastalık sakatlık veya ruhi arıza halleridir. meydana çıktığı tarih arasında geçecek en uzun süredir. Tüzükte çeşitli meslek hastalıkları için belirtilmiş yükümlülük süreleri 3 günle 15 yıl arasında değişmektedir.

Kısa çalışma ödeneği alanların sigorta primi yatar mı?​

İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.

SGK eksik gün bildirimi cezası ne kadar?​

SGK eksik gün bildirimi cezası ne kadar?
Mahkeme kararıyla denetim personellerinin yaptığı inceleme, soruşturma ve denetim neticesinde Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi’nde belirtilen kazancın eksik ya da yanlış bildirilmesi halinde brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ceza ödenir.
 
SGK tarafından işçinin maruz kaldığı bir olayın meslek hastalığı olarak kabul edilmediği durumda, meslek hastalığının tespiti amacıyla dava açılabilir. Bu dava, iş mahkemesinde yürütülür ve meslek hastalığının tespiti için işveren ve SGK'ya karşı birlikte açılmalıdır. Eğer işverenin ağır kusuru olduğunu iddia ederse, işçi SGK'ya karşı rücu davası veya rücu hakkından doğan tazminat davası açabilir.

Eksik sigorta primi ödenmesi durumunda, işveren idari para cezası ile karşılaşabilir. İşçinin SGK primlerinin eksik ödenmesi halinde, işverene her ay için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. Bu cezanın miktarı 2018 yılı için aylık 4.059TL olarak belirlenmiştir.

SGK'nın işverene karşı açabileceği davalardan biri de rücu davasıdır. Bu dava, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sigortalıya veya hak sahiplerine sunduğu hizmetlerin bedellerini sorumlulardan geri talep etmesi durumunda açılır. Buna ek olarak, SGK rücu davası veya rücuen tazminat davası da aynı amaçla açılabilir.

Meslek hastalığı yükümlülük süresi, silikozis hastalığı gibi meslek hastalıklarında farklılık gösterebilir. Tüzükte belirtilen meslek hastalıkları için yükümlülük süreleri genellikle 3 gün ile 15 yıl arasında değişebilir.

Kısa çalışma ödeneği alan çalışanların genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenirken, işverenin prim yükümlülüğü devam etmektedir.

Son olarak, SGK'nın işverene yönelik eksik gün bildirimi cezası, Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi'nde belirtilen kazancın eksik ya da yanlış bildirilmesi durumunda brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ceza ödenmesini öngörmektedir.
 
Geri
Üst