AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK neden denetim yapar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

SGK neden denetim yapar?​

SGK denetimini 5510 sayılı kanuna istinaden Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Sosyal Güvenlik Müfettişleri yapar. SGK denetimleri evleviyetle kayıt dışılığı önlemek için yapılır. Amaç, sigortasız işçi çalıştırılmasının ve devletin bu sebeple prim kaybına uğramasının önüne geçmektir.

Güvenlik denetimi nedir?​

Güvenlik açığı denetimleri, bir organizasyonun BT sistemlerindeki güvenlik açıklarını tespit etmek üzere tasarlanan otomatik bir denetimdir. Güvenlik açığı denetimi, tipik olarak manuel test içermeyen otomatik bir çözüm tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle penetrasyon testlerinden farklıdır.

SGK kim denetler?​

SGK kim denetler?
Maddesine göre sosyal güvenlik kurumlarını denetlemek Sayıştay’ın görevleri arasında sayılmıştır. Anayasanın 104. maddesine göre Kanunlar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nden üstündür.

Fabrika denetimini kim yapar?​

1.DENETİM VE TEFTİŞTE DEVLETİN YETKİSİ Devlet, çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasını izler, denetler ve teftiş eder. Bu ödev Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ihtiyaca yetecek sayı ve özellikte teftiş ve denetlemeye yetkili iş müfettişlerince yapılır.

SGK denetim elemanı nedir?​

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı; Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışan, denetim gerekçesi ile kendilerine verilen görevleri yerine getiren, yazılı emir üzerine kontrol, denetim ve inceleme gibi sorumlulukları olan kişiye verilen mesleki unvandır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun dış denetimini kimler yapar?​

Sosyal Güvenlik Kurumunun dış denetimini kimler yapar?
SGK adına denetim, sosyal güvenlik müfettişleri ve sosyal güvenlik denetmenlerince yapılmaktadır.
Özel Güvenlik Denetleme kim yapar?​
Özel Güvenlik Şirketini Kim Denetler Özel güvenlik şirketleri İçişleri Bakanlığına tabî bir sektördür ve İçişleri Bakanlığınca denetlenmektedir. İçişleri Bakanlığı bu denetimleri polis ve jandarma eliyle yapmaktadırlar. Kuruluşunu tamamlayarak faaliyet iznini alan özel güvenlik firmaları için üç tip denetim bulunur.
SGK hangi kapsamda yer alır?​
Sosyal güvenlik sistemimiz iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını kapsayan kısa vadeli sigorta kolları ile, malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır.

Birleşik Çevre Denetimi nedir?​

Birleşik Çevre Denetimi nedir?
Birleşik denetim Tesis veya faaliyetlerin, çalışmalarının Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe giren hava, su, toprak, atık, kimyasallar, deniz ve gürültüye ilişkin tüm yönetmeliklere uygunluğunun bir arada ele alındığı denetimlerdir.

Denetim görevlisi nasıl olunur?​

Denetim uzmanı olmak için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktadır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İktisat, İşletme ve ilgili Mühendislik bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olarak mesleği icra etmek mümkündür.

SGK'nın neden denetim yaptığını sorguladığınız için şu detayları paylaşmak isterim:

SGK, denetimleri genellikle kayıt dışılığı önlemek için gerçekleştirir. Bu denetimler, sigortasız işçi çalıştırılmasını engellemeyi ve devletin prim kaybına uğramasını önlemeyi amaçlar. Bu bağlamda, SGK'nın sosyal güvenlik sisteminin güvenilirliğini ve sürdürülebilirliğini korumak için denetimler yapması oldukça önemlidir.

SGK denetimlerini genellikle Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Sosyal Güvenlik Müfettişleri gerçekleştirir. Bu denetimler, iş yerlerindeki kayıtların doğruluğunu, çalışanların sigorta primlerinin düzgün şekilde ödenip ödenmediğini, sigorta hizmetlerinin yasalara uygun şekilde sağlanıp sağlanmadığını, kayıt dışılığın veya usulsüzlüklerin olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılır.

SGK'nın denetimlerinin kayıt dışılığı önlemesi ve sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesini sağlaması, hem çalışanların haklarını korumak hem de devletin gelirlerini güvence altına almak açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle SGK'nın düzenli olarak denetimler yapması, sosyal güvenlik sisteminin güvenilirliğini ve etkinliğini artırmak için kritik bir rol oynamaktadır.

Geri