AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK kamu kurumu olarak hangi tur hizmetler sunmaktadir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.920
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SGK kamu kurumu olarak hangi tür hizmetler sunmaktadır?​

Kurumumuz, vatandaşlarımıza doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonra da hak sahiplerine sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanlarında, “Kaliteli, adil, kolay erişilebilir, insan odaklı hizmet veren, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek ve geliştirmek” misyonu …

Bağlı bulunduğum SGK il müdürlüğünü nasıl öğrenebilirim?​

Sosyal güvenlik kurumuyla ilgili bilgi edinilebilecek bir diğer nokta da SGK kurumunun resmi iletişim adresi ve internet sitesinin yer aldığı sisteme internet üzerinden girerek bu sayfada yer alan açıklamalara göre bağlı bulunduğunuz kurumu öğrenebilir, Alo 170’i arayarak da telefon üzerinden aklınıza takılan soruları …
Sosyal güvenlik kurumları neleri kapsar?​
CEVAP 1: Sosyal güvenlik; gelirleri ne olursa olsun, kişilere belirli sosyal riskler (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, ölüm, işsizlik) karşısında gelir ve sağlık güvencesi sağlama görevini yerine getiren uygulamalar topluluğudur.

Sosyal güvenlik Kurumunun hizmet birimleri nelerdir?​

Sosyal güvenlik Kurumunun hizmet birimleri nelerdir?
Verilen Hizmetler
- Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
- Strateji Geliştirme. Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği.
- Personel Daire Başkanlığı İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı

Sigorta pasif ne demek?​

Sigorta pasif ne demek?
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.

Türkiye’de sosyal güvenlik hakkı ilk defa hangi tarihte?​

1961 Anayasasıyla, “sosyal güvenlik” kavramı ilk kez çalışma hayatı ve sosyal politikalara ilişkin ana yasal terminolojiye girmiştir. 1961 Anayasasının sosyal güvenlikle ilgili 48 inci maddesine benzer hükme yürürlükteki 1982 Anayasasının “sosyal güvenlik” başlıklı 60 ıncı maddesinde de yer verilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet birimleri nelerdir?​

Hizmet Birimleri
- Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
- Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
- Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
- Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü
- Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
- Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Bşk.
- Strateji Geliştirme. Başkanlığı
- Personel Daire Başkanlığı
SGK hizmetleri nedir?​
Hizmet dökümü; SGK’ya bağlı olanlar için, 4A, 4B, 4C olarak sigorta ve prim bilgilerini barındıran ve belgedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanların haklarının güvencesi ve emeklilik durumlarının takibi gibi işlemleri yürütmek için birçok çalışma yapıyor.

Sosyal güvenlik hakkı ne zaman?​

Sosyal güvenlik hakkı ne zaman?
1961 Anayasası ile artık sosyal güvenlik hakkı anayasal düzeye taşınmıştır. “1964’te kabul edilip 1965’te yürürlüğe giren 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu dağınık haldeki mevzuatı bir bütün haline getirmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu neye bağlı?​

Sosyal Güvenlik Kurumu neye bağlı?
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir sosyal güvenlik kurumuydu. 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik …

SGK nasıl bir kurum?​

“Kurum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olup, özel hukuk hükümlerine tâbi, tüzel kişiliği haiz, idarî ve malî bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur.”
 
SGK, Kamu kurumu olarak birçok hizmet sunmaktadır. Bu hizmetler arasında sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanları yer almaktadır. Kurumun misyonu ise "Kaliteli, adil, kolay erişilebilir, insan odaklı hizmet veren, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek ve geliştirmek" şeklindedir.

SGK'nın hizmet birimleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
- Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
- Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
- Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
- Strateji Geliştirme Başkanlığı
- Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
- Personel Daire Başkanlığı
- İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı

Sosyal güvenlik kurumları, gelirleri ne olursa olsun kişilere belirli sosyal riskler karşısında gelir ve sağlık güvencesi sağlama görevini yerine getiren uygulamalar topluluğunu kapsar.

Ayrıca, sigorta pasif kavramı, çalışanlara aktif sigortalı denirken emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara pasif sigortalı denilmektedir.

Türkiye'de sosyal güvenlik hakkı ilk defa 1961 Anayasası'yla çalışma hayatı ve sosyal politikalara ilişkin ana yasal terminolojiye girmiştir. Daha sonra 1982 Anayasası'nda bu kavramın yer aldığı belirtilmektedir.

SGK hizmetleri arasında ise çalışanların haklarının güvencesi ve emeklilik durumlarının takibi gibi işlemleri yürütmek için birçok çalışma yapılmaktadır.

Son olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olup, özel hukuk hükümlerine tâbi, tüzel kişiliği haiz, idari ve mali bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur. Bu nedenle kurumun faaliyetleri bu çerçevede yürütülmektedir.
 
Geri
Üst