AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK isyeri tescil islemleri nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.526
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SGK işyeri tescil işlemleri nasıl yapılır?​

SGK iş yeri tescil uygulamasına e-devlet uygulaması üzerinden giriş yaptıktan sonra ana sayfada çıkan ekrandan ne tür bir iş yeri bildirgesi vereceğinizi doğru bir şekilde seçmeniz gerekiyor. Seçiminizi yaptıktan sonra ilgili butona tıklayarak bildirgeyi doldurmaya başlayabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu kim denetler?​

Maddesine göre sosyal güvenlik kurumlarını denetlemek Sayıştay’ın görevleri arasında sayılmıştır. Anayasanın 104. maddesine göre Kanunlar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nden üstündür.

Sigorta giriş çıkışı nasıl yapılır?​

Sigorta giriş çıkışı nasıl yapılır?
İşten çıkış bildirimi nasıl yapılır? adım adım aşağıda izleyeceğiz:
- 1. SGK şifremiz ile SGK işe giriş/İşten çıkış sayfasına giriyoruz ve sigortalı işten ayrılış bildirgesi kısmına tıklanır.
- 2-Daha sonra karşımıza çıkan ekranda Sigortalı TC kimlik numarasını ve işten çıkış tarihini yazıp “bul” tuşuna tıklıyoruz.

SGK işyeri tescili nasıl yapılır 2021?​

İşyeri bildirgelerinin Kurumumuza e-Sigorta kanalıyla gönderilmesinin ardından, Yönetmelikte yer alan belgelerle birlikte ilgili sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulması halinde, ilgili sosyal güvenlik merkezince gerekli kontroller yapıldıktan sonra işyeri tescil işlemleri gerçekleştirilecektir.

Işyeri tescil kaydı ne demek?​

Kanunların işverene yüklediği yükümlülüklerden biri de iş yerinde sigortalı çalıştırması halinde iş yerini belirli usul dahilinde tescil (kayıt) ettirmesidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açtığı SGK iş yeri tescil ekranında yer alan gerekli bilgileri eksiksiz doldurulması gerekiyor.

Bir işçinin sigortası ne zaman başlar?​

Bir işçinin sigortası ne zaman başlar?
Yasa gereği sigorta girişi, işçi işe başlamadan yapılır. Bu kural, sigortasız işçi çalıştırılmasının önüne geçmek amacıyla getirilmiştir. Ancak kuralın bazı istisnalarına göre, işçi işe giriş çıkışlarının yoğun olduğu bazı sektörlerde, sigortanın işçinin işe başladığı gün yapılması mümkün olabilmektedir.
Ayrılma onayı nereden alınır?​
İşverenler, “Sigortalı İşe Giriş” ve “İşten Ayrılış” uygulamasına e-Bildirge şifreleri ile giriş yaparak işten ayrılış bildirgesini görüntüleyebilir. İşten çıkış bildirgesi almak isteyen kişiler, herhangi bir SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’ndan işten çıkış bildirgesini alabilir.
SGK işveren kaydı nasıl yapılır?​
Sistem üyeliğinden sonra işveren kaydı yapılabilir. İşyeri kaydı aşamasında güncel SGK ve Vergi numarası ile kayıt yapılabilmektedir. İşyeri kaydının İŞKUR tarafından onaylanmasından sonra ise T.C. Kimlik Numarası, şifre ve işyerinin İŞKUR numarası ile sisteme giriş yaparak Kurumumuz hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

SGK işyeri tescil ne demek?​

SGK işyeri tescil ne demek?
İşyeri bildirgesi, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenler tarafından düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken bir tür sigortalı işçi çalıştırmaya başlama bildirimi, beyanıdır. Bu bildirgenin verilmesinin ardından işverenlerin SGK yükümlülükleri de başlamaktadır.
 
SGK işyeri tescil işlemleri genellikle e-devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu işlemleri tamamlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. E-devlet sistemine giriş yaparak SGK işyeri tescil uygulamasını bulun.
2. Karşınıza çıkan ekrandan iş yeriniz için doğru bildirgeyi seçin.
3. İlgili butona tıklayarak bildirgeyi doldurmaya başlayın.

SGK işyeri tescili yapmak, işverenin yasal bir zorunluluğudur. Bu işlemle işveren, işyerinde sigortalı çalıştırmaya başladığı zamanı Kuruma bildirmiş olur ve SGK yükümlülükleri başlar.

Ayrıca, SGK işveren kaydı da e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. İşveren, güncel SGK ve Vergi numaraları ile sisteme kaydını tamamlayarak Kurumun hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilir.

Eğer işçi sigortasıyla ilgili süreçleri öğrenmek istiyorsanız, genellikle işçinin sigortası işe başlamadan önce yapılır. Ancak sektöre ve duruma bağlı istisnalar olabilir; bazı durumlarda sigorta işe başlama gününde de yapılabilir.

Kısacası, SGK işyeri tescil işlemleri ve diğer tüm sigorta işlemleri genellikle e-devlet üzerinden kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Dilerseniz konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 
Geri
Üst