AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK ile ilgili sikayetler nereye yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

SGK ile ilgili şikayetler nereye yapılır?​

SGK kapsamında işçi şikayeti şu yollar ile yapılmaktadır: ALO 170 numaralı hattın aranması. ALO 170 hattı 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında görevde olan işçiler için hizmet veren hattır. ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır.

SGK başvurusu nasıl yapılır?​

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine giderek başvurmaları gerekmektedir, ayrıca E-DEVLET üzerinden de online …
SGK işlemleri nerede yapılır?
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir.

SGK dilekçe nereye verilir?​

Emeklilik dilekçesinin teslim edilmesi gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Bununla birlikte internet üzerinden başvuru da yapılabilir. Emekli olmak için bu dilekçenin online olarak doldurulması ya da SGK’ya teslim edilmesi yeterlidir.

Bir işyerini nereye şikayet edebilirim?​

ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.
SGK işlemleri için randevu almak gerekir mi?
SGK sorgulama ve SSK prim sorgulama işlemleri ile prim gün sayınızı sorgulayabilme şansına sahipsiniz. Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu MHRS uygulaması ile de online randevu alabileceksiniz.
Türk vatandaşı olan soydaşların Türkiye’de yaşamayan anne babaları için ödemeleri gereken aylık GSS prim tutarı da aynı şekilde 50.12 TL olacak. Sigorta primini kendi ödeyerek emekli olmak isteyenler isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyorlar. İsteğe bağlı sigorta primi 2022 yılında en düşük 1601.28 TL olacak.
Sosyal güvenlik kurumuyla ilgili bilgi edinilebilecek bir diğer nokta da SGK kurumunun resmi iletişim adresi ve internet sitesinin yer aldığı sisteme internet üzerinden girerek bu sayfada yer alan açıklamalara göre bağlı bulunduğunuz kurumu öğrenebilir, Alo 170’i arayarak da telefon üzerinden aklınıza takılan soruları …
SGK’ya verdiğim dilekçeyi nasıl takip edebilirim?
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.

SGK dilekçeye kaç günde cevap verir?​

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.

Ruhsatsız işyeri nereye şikayet edilir?​

Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
 
Geri
Üst