AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK davalarina hangi mahkeme bakar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

SGK davalarına hangi mahkeme bakar?​

5510 sayılı Kanun’un uygulanmasına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan tüm iş ve işlemlere karşı İş Mahkemesi’nde dava açılması gerekmektedir. İş Mahkemesi olmayan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işlere o yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlendirilmektedir.
Sigorta kaydı silinir mi?
Kayıt listesinde mevcut kayıtlar arasından silme yapmak için, silinmesi istenen kaydın sol tarafındaki kutucuğa fare ile tıklayarak işaret konur. İşaretleme işlemi birden fazla kayıt için yapılabilir. İşaretli kayıtların silinmesi için “Sil” tuşuna tıklanır.
Sgk’ya dava açılır mı?
Sosyal Güvenlik Kurumunun iş ve işlemlerine karşı Kuruma itirazda bulunma dışında ikinci seçenek mahkemede dav açmaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu bir kamu kurumu olmasına karşılık iki istisna dışında Kurumun işlem ve uygulamalarıyla ilgili olarak idare mahkemesi dışındaki mahkemelerde dava açılması gerekir.

1 günlük hizmet tespit davası kime açılır?​

Özet: Erken Emeklilik İçin 1 Günlük Hizmet Tespit Davası’nda işverenin davalı olarak gösterilme zorunluluğunun bulunmamaktadır. Bu dava, bütün SGK Başkanlığı merkezlerinin bulunduğu yer mahkemelerinde açılabilir.
SGK nasıl iptal edilir?
Sigortalı olan kişinin işe giriş bildirgesinin iptali için başvurular müdürlükler tarafından değerlendirilmektedir. Bunun için inceleme ve kontroller yetkililer tarafından yapılmaktadır. Yapılan kontroller neticesinde iptal başvurusunun uygun olduğuna karar verilirse, sigortalı işe giriş bildirgesi iptal edilmektedir.
SGK mahkeme ne kadar sürer?
Hizmet tespit davalarının mahkeme süresi 6 ay veya 2 yıl arasında değişmektedir. Hizmet tespit davalarında hüküm süresi 2 yıl sayılsa da Yargıtay ve İstinaf süreleri de bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu da bir kamu kurumu olduğu, dolayısıyla yaptığı iş ve işlemler de idari işlem kapsamına girdiği halde, sadece Kurum tarafından 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine istinaden uygulanacak idari para cezalarıyla ilgili olarak idare mahkemesinde dava açılması gerekir.
Hizmet tespit davası kime karşı açılır?
Hizmet Tespit Davası Kime Karşı Açılır? Hizmet tespit davasında davalı, eksik prim yatıran ya da hiç prim yatırmayan işverendir. Ancak yukarıda Yargıtay kararında açıklanan bazı özel durumlar gereği bu davada SGK, ihbar olunan olabilmektedir. Davacı, bunu talep etmese dahi hakimin re’sen dikkate alması gerekmektedir.
 
Geri
Üst