AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SGK ceyiz parasi annenin maasindan kesilir mi?

Editör

Yeni Üye

SGK çeyiz parası annenin maaşından kesilir mi?​

Çeyiz Parası Annenin Maaşından Kesilir mi? Ancak başvuru yapılmadığı takdirde maaşın tamamı dul eşe kalıyor. Eğer yetim maaşının tamamını dul eş alıyorsa, yetim kız çocuğuna çeyiz parası verilmesi halinde dul eşin maaşında kesilme görülebiliyor.

Emekli Sandığı yetim çeyiz parası ne kadar?​

Evlenen kadın eğer, 4/A (SSK) ya da 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsa maaşının 24 katına kadar çeyiz parası alabilir. Diğer yandan evlenen kadın yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alıyorsan aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası alabilir.

Çeyiz parası için dilekçe nereye gönderilecek?​

Çeyiz parası için dilekçe nereye gönderilecek?
Çeyiz parasının başvuruları direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılır.

SGK çeyiz parası nasıl alınır?​

SGK çeyiz parası nasıl alınır?
Ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya özgü olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen ölüm yardımıdır. Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile Kuruma başvurması gerekir.

Ikinci evlilikte çeyiz parası alır mi?​

Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesiliyor. Bu kesilen maaşın 2 yıllık tutarı yani 24 maaş kadar olan miktar kız çocuğuna evlendiğinde toptan peşin olarak ödeniyor. Para sadece bir kez veriliyor. Yani kız çocuğu bu parayı daha önce almış ise ikinci evliliğinde tekrar verilmiyor.

Çeyiz parası ne kadar 2020?​

2020 yılı yetim aylığı 660 TL’dir. Çeyiz parası yardımı ise iki yıllık yetim aylığı maaşı toplamı olacak şekilde hesaplanmaktadır. 24 ay × 660= 15.840 tl olarak hesaplanıp ödemesi yapılmaktadır.

Evlenme ödeneği için gereken belgeler nelerdir?​

Evlenme ödeneği için gereken belgeler nelerdir?
Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile Kuruma başvurması gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.

SGK çeyiz parası annenin maaşından kesilir mi konusunda belirtmek isterim ki çeyiz parası annenin maaşından kesilmez. Ancak eğer yetim maaşının tamamı dul eşe gidiyorsa ve yetim kız çocuğuna çeyiz parası verilmesi durumunda, dul eşin maaşında kesinti olabilir.

Emekli Sandığı'ndan alınan çeyiz parası miktarı ise, emekli sandığı sigorta kolundan maaş alan kadınlar için aylık maaşın 12 katı kadar olabilmektedir. Evlenen kadınların SSK veya Bağ-Kur sigorta kollarından maaş alıyorlarsa çeyiz parası miktarı ise aylık maaşlarının 24 katına kadar olabilmektedir.

Çeyiz parası başvuruları doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılmalıdır. Özellikle evlenen ve dolayısıyla aylığı kesilen kız çocukları için evlenme tarihindeki gelir veya aylığın iki yıllık tutarı olarak ödenen ölüm yardımı olan çeyiz parası için hak sahibi kız çocuğunun Kuruma dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

İkinci evlilik durumunda çeyiz parası tekrar verilmez. Kız çocuğu daha önce çeyiz parasını almışsa ikinci evliliğinde bu yardım tekrar verilmez.

2020 yılında yetim aylığı 660 TL'dir ve çeyiz parası yardımı ise iki yıllık yetim aylığı maaşı toplamı şeklinde hesaplanarak ödenmektedir.

Evlenme ödeneği için gerekli belgeler arasında hak sahibi kız çocuğunun dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Eğer evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçe ile beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin Kuruma verilmesi zorunludur.

Geri