AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sftp yontemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.918
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sftp yöntemi nedir?​

Secure FTP (Güvenli Dosya Taşıma Protokolü), yani SFTP, SSH kullanarak dosya transferi yapan bir dosya aktarım protokolüdür. SSH’ın sağladığı güvenlik özellikleri, FTP’den farklı olarak SFTP’yi güvenli hale getirir.FTP’nin RSA ile güçlendirilmiş halidir. TCP üzerinden çalışır.

FTPS ve SFTP arasındaki fark nedir?​

Çoğu SSH sunucusu kurulumunda SFTP desteğine sahip olacaksınız, ancak FTPS’nin desteklenen bir FTP sunucusunun ek yapılandırmasına ihtiyacı olacaktır. Vdub’dan gelen cevabın ardından: FTPS (FTP / SSL), FTP yazılımının güvenli dosya aktarımlarını gerçekleştirebileceği bir dizi yol sağlamak için kullanılan bir addır.
Sftp hangi portu kullanır?​
TCP/UDP bağlantı noktalarını kullanmaktadır. Bu port genel olarak FTP ile bağlantısı olmayan farklı bir dosya transfer portudur. 115 portu üzerinden dosya transferi kolay kullanılan port olarak geçmektedir. SSH dosya aktarım protokolü olarak SFTP için kullanılmaktadır.

TFTP Client nedir?​

TFTP Client nedir?
Trivial File Transfer Protocol(TFTP) dosya transferi için kullanılan basit bir protokoldür.Bu protokol UDP(User Datagram Protokol) üzerinde 69. port kullanılarak uygulanmıştır.TFTP basit ve uygulanması kolay olacak şekilde tasarlanmıştır ve bu nedenle çoğu FTP özelliğinden yoksundur.

FTP portu kaç?​

FTP portu kaç?
Aktif FTP. İstemci, sunucunun 21 numaralı portundan kontrol bağlantısı kurarak FTP sunucusuna bağlanır. Bu durumda istemci komut satırına düşer ve ls ve get komutlarını buradan gönderir. Tüm veri aktarım bağlantısı sunucu üzerinden 20 numaralı porttan gerçekleştirilir.

UTP ve STP kablo arasındaki fark nedir?​

STP kablolar, UTP kablolardan farklı olarak, 4 korumasız bükümlü çifti kaplayan genel bir folyo veya örgüye sahiptir. Bu kablolar aynı zaman da S/UTP veya F/UTP olarak da isimlendirilir. Fast Ethernet dağıtımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

TFTP Server ne işe yarar?​

TFTP Server (Sunucu) : Router (Yönlendirici) hafızasından startup-config (Başlangıç yapılandırması) ve running-config (Çalışan yapılandırma) yedeklerini almak için TFTP protokolünü kullanarak çalışan sunucudur.
21 port nedir?​
21 PORT NEDİR Yani bir bilgisayar üzerinden açılmış File Transfer Protocol (FTP) protokolü ile uzak bir bilgisayardan dosya indirmenizi sağlayan gönderme alma yoluna 21 portu denilmektedir.
 
SFTP veya Secure FTP, dosya transferi için kullanılan güvenli bir protokoldür. SFTP, SSH (Secure Shell) kullanılarak dosyaların güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlar, bu nedenle FTP'den daha güvenlidir. Ayrıca, SFTP TCP üzerinden çalışır ve genellikle 22 numaralı portu kullanır.

FTPS ve SFTP arasındaki farklar şunlardır:
- FTPS FTP yazılımının güvenli dosya transferini sağlamak için kullanılan bir addır ve SSL/TLS kullanır. FTPS için sunucunun ek yapılandırmaya ihtiyacı vardır.
- SFTP ise SSH kullanarak dosya transferi yapar ve genellikle 22 numaralı portu kullanır. SFTP'nin sağladığı güvenlik özellikleri FTPS'den farklıdır.

TFTP Client ise Trivial File Transfer Protocol'ü kullanarak basit dosya transferi yapmak için kullanılan bir istemcidir. TFTP, UDP üzerinde 69 numaralı portu kullanır ve FTP'ye göre daha sade ve basit bir protokoldür.

FTP'nin portlarına gelince, FTP'nin aktif modunda istemci 21 numaralı porttan kontrol bağlantısını sunucuya kurar, veri aktarımı ise genellikle 20 numaralı porttan gerçekleşir.

UTP ve STP kablolar arasındaki fark ise STP (Shielded Twisted Pair) kabloların, UTP (Unshielded Twisted Pair) kabloların aksine korumaya sahip olmasıdır. STP kablolar genellikle daha fazla gürültüye maruz kalan ortamlarda tercih edilir.

TFTP Server ise TFTP protokolünü kullanarak çalışan bir sunucudur. Özellikle router gibi cihazlardan yapılandırma yedeklerini almak için kullanılabilir.

21 numaralı port ise FTP protokolünde kullanılan bir porttur. Bu port, uzak bir bilgisayardan dosya indirmeyi sağlar ve genellikle FTP ile ilişkilendirilir.
 
Geri
Üst