Sezaryen nasıl yapılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sezaryen nasıl yapılır?
 
Sezaryen, gebelik sürecinde doğumun vajinal yolla gerçekleşmesinin uygun olmadığı durumlarda tercih edilen bir doğum yöntemidir. Genellikle tıbbi nedenlerle, anne veya bebeğin sağlığını riske atacak risklerin varlığında veya önceden planlanmış bir sezaryen olarak gerçekleştirilir.

Sezaryen doğum, cerrahi bir prosedürdür ve genellikle aşağıdaki adımları içerir:

1. Genel anestezi veya epidural anestezi: Sezaryen doğumu bir anestezi altında gerçekleştirilir. Hastaya genel anestezi verilir ve uyutulur veya epidural anestezi uygulanarak alt vücut hissi engellenir.

2. Cerrahi kesi: Sezaryen, cerrahi bir kesi ile gerçekleştirilir. Genellikle alt karın bölgesinde yapılan yatay bir kesi ile başlar.

3. Rahim açılması: Kesiden sonra, doktor rahime erişmek için kasları ve bağ dokularını ayrıştırır.

4. Bebeğin çıkarılması: Rahim yüzü açıldıktan sonra, doktor bebeği çıkarmak için bir kesi daha yapar. Bebek, uygun bir şekilde çıkarılır ve bebeğin durumuna bağlı olarak, gerektiğinde tıbbi müdahaleler yapılabilir.

5. Plasenta çıkarılması: Bebek doğduktan sonra, doktor plasentayı çıkarır.

6. Rahmin dikilmesi: Bebek doğduktan sonra, doktor rahmi diker ve kesiyi kapatır. Genellikle iki katlamalı dikişler kullanılır.

Sezaryen doğum, cerrahi bir işlem olduğu için doğal doğuma göre daha fazla risk taşır. Ancak bazı durumlarda sezaryen doğumun zorunlu olduğu veya tercih edildiği durumlar mevcuttur. Herhangi bir doğum yöntemi seçimi, anne ve bebeğin bireysel durumuna bağlı olarak doktor tarafından değerlendirilmelidir.
 
Geri
Üst