Seyit Onbaşı'nın Kısaca Hayatı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Koca Seyit Onbaşı’nın Hayatı,
Seyit Onbaşı Hayatı Kısaca Özet,

1889 senesinde Balıkesir’in Havran ilçesinin Çamlık adlı köyünde dünyaya gelmiştir. Babasının adı Abdurrahman, annesinin adı ise Emine’dir.. Seyit Ali Çabuk, yani bilindiği ismiyle Seyit Ali Onbaşı Balkan Savaşlarının başlamasının ardından askere çağrılmıştır. Güçlü, iri bir vücut yapı olduğu için Koca lakabı verilmiştir.

1909′da Osmanlı askerleri arasına resmen katılıp Balkan Harbinde yer almıştır. 1. Dünya Savaşı çıkmasından sonra Çanakkale Savaşında topçu eri göreviyle yer almıştır. 18 Mart 1915 tarihinde müttefiklerimizin deniz kuvvetleri boğazı geçmek amacıyla savaş başlatmıştır. Bu esnada Seyit Onbaşı Rumeli’de Mecidiye Tabyasında görev alıyordu. Topçuların karşı saldırı olarak top atışına başlaması daha önce Nusret mayın gemisi tarafından yerleştirilen mayınlardan dolayı etkisiz hale geldi. Çarpışmalar esnasında Fransızların donanmasından Bovuet gemisi vuruldu ve batışa geçti. Gemideki mürettebatı almak amacıyla İngiliz Ocean ve Fransız İrresistible adlı gemiler yardıma koştu. Fakat bu çatışma anında Seyit Ali’nin sorumluluğunda olan topun vinci bozuldu. Bunun ardından Seyit Ali 215 kg (bazı yerlerde 275 kg olduğu da iddia edilir) ağırlıkta top mermilerine sırtına aldı ve kundağa oturttu. İlk iki atışında Ocean’a ufak zararlar verdi ancak üçüncü atışta ağır bir şekilde hasara uğrayan Ocean gemisi yana yattı, mürettebat bu hasardan dolayı gemiden ayrılmak mecburiyetinde kaldı. Bu hasardan bir süre sonra da gemi suları gömüldü. Bu başarısından dolayı komutanı onu onbaşılık vazifesine atadı. Çanakkale Savaşının 1 gün sonrasında Seyit Ali Onbaşı’ndan top mermisini sırtına alıp fotoğraf çekilmesi rica edildi ancak ne kadar çabalasa da bu mermiyi hareket ettirmeyi başaramadı ve bunu üzerine yine savaş olursa kaldıracağını söyledi. Fotoğrafını ise ancak tahta mermi ile çektirebildi.

Çatışmaların bitmesinin ardından 1918 yılında kendi köyüne geri dönen Seyit Ali orman ve kömür işlerinde çalışmayı sürdürdü. 1934 senesinde yürürlüğe geçen Soyadı Yasası ile de Çabuk soy ismini aldı. 1939 tarihinde yakalandığı tüberkülozdan dolayı vefat etti.
 
Geri
Üst