Seyir halindeki otobuste namaz kilinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.062
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Seyir halindeki otobüste namaz kılınır mı?​

Günümüzde, otobüs, tren ve uçak ile seyahat edenler, namazlarını ayakta ve kıbleye dönerek kılmaları genellikle mümkün olmadığından, oturdukları yerde îma ile kılabilirler. Bununla birlikte namazlarını yolculuk öncesinde veya sonrasında ya da mola yerlerinde cem ederek de kılabilirler.

Diyanet Otobüste namaz kılınır mı?​

Diyanet Otobüste namaz kılınır mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, hayvan üzerinde veya otomobil, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında nafile namaz kılmak caiz ise de, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun değil.

Otobüste vakit namazı nasıl kılınır?​

Farz kılmak istediğinde ise bineğinden iner ve kıbleye dönerek kılardı.”(el-Hindî, kenzü`1-Ummal, VNI/385) denmektedir. Vitir için indigi rivayeti de vardır. (Serahsî, I/249) Sonra, daha önce de işaret ettiğimiz gibi, binek üzerinde nafilenin kılınması kıyasa rağmen nas ile sabittir.

Ne gibi durumlarda oturarak namaz kılınır?​

Ne gibi durumlarda oturarak namaz kılınır?
Buna göre; namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır. Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. …

Cem ederek namaz nasıl kılınır?​

Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz, başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ile ikindinin farzları, öğle veya ikindi vaktinde, akşam ile yatsının farzları, akşam veya yatsı vaktinde peş peşe, ara vermeden kılınır.

Otobüslerde yan yana oturuluyor mu?​

Otobüslerde yan yana oturuluyor mu?
Tam kapanma sürecinde şehirler arası otobüslerde başlayan yüzde 50 koltuk sınırlaması esnetildi. Aynı aileden olan kişilerin yan yana yolculuk yapılmasına izin verildi. Yeni değişikliğe göre aynı aileden seyahat edecek kişiler otobüste de yan yana seyahat edebilecek.

Otobüste en güvenli koltuk hangisi?​

Otobüsün sağ tarafı sola göre daha güvenli ön ve arkaya göre orta kısım daha güvenli ve cam kenarına göre ise koridor daha güvenli olduğuna göre koridor tarafı orta bölgeye yakın olan koltuklar aracın muhtemelen en güvenli ve hasardan en az etkilenecek bölgeleridir.

Otobüs yolculuğunda ne yemeli?​

Otobüs yolculuğunda ne yemeli?
Otobüs Yolculuğunda Ne Yemeli?
- Kısmen tok olun.
- Sıvı tüketimine dikkat.
- Abur cubura dur deyin.
- Mola yerlerine dikkat.
- Sigaradan uzak durun.
- Ayran ve yoğurtla aranıza mesafe koyun.
- Mide koruyucu ve ağrı kesici taşıyın.
- Bonus: Koltuk seçimine dikkat.

Otobüs yolculuklarında ne yapılır?​

Cam kenarında oturup yastığınızı dayayabileceğiniz rahat bir ortam yaratın. Yanınıza kulak tıkacı ve göz bandı almayı unutmayın. Yolculuk günü kafeinden uzak durun, molalarda ayran veya bitki çayı gibi uyku getirebilecek içecekleri tercih edin. İhtiyaç duyuyorsanız, hafif bir sakinleştirici alın.

Cem i tehir namazı nasıl kılınır?​

Cem i tehir namazı nasıl kılınır?
Ardından bir kamet daha getirip ikindiyi kılarsınız. Buna takdim (öne çekme) cemi denilir. Öğlenin vakti çıkıp ikindi vakti girdikten sonra cem edecekseniz yine bir kamet getirip önce öğleyi, sonra bir kamet daha getirip ikindiyi kılarsınız. Buna da tehir (erteleme) cemi denilir.
 

Seyir halindeki otobüste namaz kılınır mı?​

Evet, günümüzde otobüs, tren ve uçak gibi ulaşım araçlarıyla seyahat edenler namazlarını ayakta ve kıbleye dönerek kılmaları genellikle mümkün olmadığından, oturdukları yerde îma ile kılabilirler. Ayrıca, namazlarını yolculuk öncesinde veya sonrasında ya da mola yerlerinde topluca cem ederek de kılabilirler.

Diyanet Otobüste namaz kılınır mı?​

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, hayvan üzerinde veya ulaşım araçlarında nafile namaz kılmak caiz olsa da, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun görülmemektedir.

Otobüste vakit namazı nasıl kılınır?​

Farz namazları kılmak isteyen kişilerin eğer araçtan inebiliyorlarsa, binekten inip kıbleye dönerek namazlarını kılmaları gerekmektedir. Eğer bu mümkün değilse ve otobüste kıbleye doğru oturma pozisyonunda namaz kılmak zorunda kalınıyorsa, îma ile namaz kılınabilir.

Ne gibi durumlarda oturarak namaz kılınır?​

Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kişiler için asıl olan, namazlarını oturarak kılmaktır. Ayakta durabilen ancak secde edemeyen kişiler, namaza ayakta başlar ve rükudan sonra oturarak secdeyi ima ile gerçekleştirirler.

Cem ederek namaz nasıl kılınır?​

Namazları birleştirerek kılacak kişiler, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılarlar. Farz namazlar arasındaki sünnetleri kılmazlar ve başka bir şeyle meşgul olmazlar. Öğle ile ikindi, akşam ile yatsı farz namazları peş peşe ve ara vermeden kılınabilir.

Otobüslerde yan yana oturuluyor mu?​

Tam kapanma sürecinde şehirler arası otobüslerde başlayan yüzde 50 koltuk sınırlaması esnetildi. Aynı aileden olan kişilerin yan yana oturmasına izin verildi. Bu yeni düzenleme ile aynı aileden seyahat eden kişiler otobüste yan yana oturabilmektedir.

Otobüste en güvenli koltuk hangisi?​

Bir otobüste en güvenli koltuk genellikle aracın sağ tarafı, arka ve ön taraf yerine orta kısım ve cam kenarı yerine koridor tarafına yakın olan koltuklardır.

Otobüs yolculuğunda ne yemeli?​

Otobüs yolculuğunda sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar:
- Oruçlu olmadığınız sürece kısmen tok olmak önemlidir.
- Sıvı tüketimine dikkat edin ve abur cuburlardan kaçının.
- Mola yerlerinde sağlıklı seçeneklere yönelin ve sigaradan uzak durun.
- Mide koruyucu ve ağrı kesici gibi ilaçları yanınızda bulundurun.

Otobüs yolculuklarında ne yapılır?​

Otobüs yolculuğunda rahat etmek için yapabileceğiniz bazı tavsiyeler:
- Cam kenarında oturarak rahat bir ortam oluşturun.
- Kulak tıkacı ve göz bandı gibi öğeler yanınızda bulundurun.
- Molalarda uyku getirebilecek içecekleri tercih edin ve kafeinden kaçının.
- Gerektiğinde hafif bir sakinleştirici kullanabilirsiniz.

Cem i tehir namazı nasıl kılınır?​

Cem-i tehir namazında öğle ile ikindi, akşam ile yatsı farz namazları aynı vakti içerisinde peş peşe kılınır. Öncelikle bir kamet getirip ilk farz namazı kılınır, ardından ikinci kamet getirilerek ikinci farz namaz kılınır. Bu şekilde namazlar cem edilmiş olur.
 
Geri
Üst