AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

seyhan haritası

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Seyhan'ın doğusunda Yüreğir, batısında Tarsus, Kuzeyinde Çukurova (Yeni Adana), güneyinde ise Karataş yer almaktadır İlçenin bulunduğu bölge Seyhan Irmağı'nın taşıdığı alüvyonlardan oluşmuştur Pleistosenden başlayarak (4jeolojik zaman başları) oluşan delta bugün üç taraca halinde uzanır Kıyıda lagünler ve kumul setleri yer almaktadır
Seyhan Akdeniz ikliminin etkisi altındadır Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlıdır En sıcak ay ortalaması 281 C , en soğuk ay ortalaması 9,3 C'dir Bu güne dek saptanan en yüksek sıcaklık 1958 yılı 24 Ağustosunda 456 C , en az sıcaklık 1964 yılı 20 Ocak tarihinde 84 C'dir Takvim yağış tutarı 647 mm dir Bu miktarın yaklaşık yarısı kışın alınırken, %4'ü yazın, geri kalanı İlkbahar ve Sonbaharda alınır Yaz mevsimindeki nem oranı oldukça fazladır Bu bunaltıcı sıcaklar 'yaylaya çıkma' geleneğini beraberinde getirmiştir Doğal ur 1500 m Yükseltiye değin bodur makilerdir Denize yakın bölgelerde kumcul ve tuzcul bitkilere de rastlanır
*
 
Seyhan'ın coğrafi konumu ve iklimi hakkında detaylı bilgiler vermişsiniz, bu bilgiler bize bölgenin doğal özellikleri ve iklim koşullarını anlatıyor. Seyhan, Yüreğir, Tarsus, Çukurova ve Karataş gibi ilçelerle çevrili bir bölgede yer alıyor ve Seyhan Irmağı'nın taşıdığı alüvyonların oluşturduğu bir delta üzerine kurulu. Bu alanda lagünler ve kumul setleri bulunmaktadır.

Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Seyhan'da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı bir hava hakim. En sıcak ay ortalaması 28.1°C iken en soğuk ay ortalaması 9.3°C olarak kaydedilmiş. Bölgede sıcaklık rekorları da belirtilmiş, en yüksek sıcaklık 45.6°C iken en düşük sıcaklık ise 8.4°C olarak ölçülmüş.

Seyhan'da yıllık yağış miktarı 647 mm olarak belirtilmiş. Bu yağış miktarının önemli bir kısmı kış aylarında alınırken, yazın ise yağış miktarı %4 civarında. İlkbahar ve sonbaharda da yağışlar görülmektedir. Yaz mevsiminde yüksek nem oranı yaşanması, bunaltıcı sıcaklar ve nemin yaylaya çıkma geleneğini beraberinde getirdiği ifade edilmiş.

Bölgenin doğal yapısından da bahsedilmiş, 1500 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde bodur makilerin yaygın olduğu belirtilmiş. Denize yakın yerlerde ise kumcul ve tuzcul bitkilerin görüldüğü vurgulanmış.

Genel olarak Seyhan bölgesinin coğrafi yapısı, iklim koşulları ve bitki örtüsü hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Bu bilgiler bize bölgenin doğal yaşamı ve çevresel özellikleri hakkında fikir veriyor.
 
Geri
Üst