AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seyh Sait ayaklanmasinin bastirilmasi amaciyla cikarilan yasa nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şeyh Sait ayaklanmasının bastırılması amacıyla çıkarılan yasa nedir?​

Takrir-i Sükûn Yasası (Osmanlıcası: تقرير سكون قانوني; Günümüz Türkçesi: Huzurun Sağlanması Yasası), 4 Mart 1925’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen bir yasadır.

Takrir-i Sükun Kanunu hangi gelişme karşısında kaldırılmıştır?​

Suçlu görülenler çeşitli cezalara çarptırıldılar. Yapılan soruşturmada isyancıların bir kısmının Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’na mensup oldukları belirlendi. Bunun üzerine parti 3 Haziran 1925’te kapatılarak, cumhuriyet rejimine yönelen önemli bir tehlike ortadan kaldırılmış oldu.
Şeyh Sait isyanının etkin bir şekilde bastırılması için alınan önlemler nelerdir?​
Doğu ve Güneydoğu’da ayrılıkçı akımların gelişmesi
- Şeyh Sait İsyanı için Alınan Önlemler:
- Bölgeye ordu gönderilmiştir.
- Bölgesel seferberlik ilan edildi (Doğu ve Güneydoğu’da).
- Takrir-i Sükûn (Huzuru Sağlama) Yasası çıkarıldı (4 Mart 1925). Bu kanun 1929 yılına kadar yürürlükte kaldı.

Takrir-i sükun kanunu neden çıktı?​

Takrir-i sükun kanunu neden çıktı?
Bu yeterli olmayınca Başbakan Fethi Bey istifa etti. 3 Mart 1925’te başbakan olan İsmet İnönü, ayaklanmanın bastırılması için hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu’nu TBMM’den çıkardı.

Şeyh Sait isyanı dolayısı ile hangi şehirlerde istiklal mahkemeleri kuruldu?​

Şeyh Sait isyanı dolayısı ile hangi şehirlerde istiklal mahkemeleri kuruldu?
6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır’da Şeyh Said İsyanı sonrasında Şark İstiklâl Mahkemesi kurulmuştur bu mahkemeler hilafet ve saltanat yıkılmasına itiraz edenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddedenleri ve Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak için İstanbul ve Ankara’da kurulmuştur.

Şeyh Sait isyanı hangi partinin kapatılmasına neden oldu?​

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası; Rauf Orbay’ın parti kurulmadan önce cumhuriyet ile ilgili eleştirileri ve parti kurulduktan kısa bir süre sonra bazı rejim muhaliflerinin parti etrafında toplanması ve partinin dini duyguların propaganda olarak kullanıldığı Şeyh Said İsyanı’nın patlak vermesinde etkili olduğu …

Şeyh Sait isyanı nasıl sonuçlandı?​

Güvenlik ekipleri tarafından giderek köşeye sıkıştırılan Şeyh Sait, 15 Nisan günü jandarmaya teslim olmuştur. Teslim olmasından sonra hem Şeyh Sait hem de yandaşları İstiklal Mahkemelerinde yargılanmıştır. Alınan kararlar neticesinde en son Şeyh Said olmak üzere isyan katılımcılarının tamamı idam edilmiştir.
 
Şeyh Sait ayaklanmasının bastırılması amacıyla çıkarılan yasa Takrir-i Sükûn Yasası'dır. Bu yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 4 Mart 1925 tarihinde kabul edilmiştir. Şeyh Sait isyanının etkin bir şekilde bastırılması için alınan önlemler arasında bölgeye ordu gönderilmesi, bölgesel seferberlik ilan edilmesi ve Takrir-i Sükûn Yasası'nın çıkarılması yer almaktadır. Takrir-i Sükûn Yasası, 1929 yılına kadar yürürlükte kalmıştır.

Şeyh Sait isyanı sonrasında Şark İstiklâl Mahkemesi 6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır'da kurulmuştur. Bu mahkemeler, hilafet ve saltanatı reddedenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu karşıtlarını, Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak amacıyla İstanbul ve Ankara'da da kurulmuştur.

Şeyh Sait isyanı, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasına neden olmuştur. İsyan sonrasında yapılan soruşturmada isyancıların bir kısmının bu partiye mensup olduğu belirlenmiş ve bu durum parti etrafında toplanan rejim muhaliflerinin etkili olmasıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasına karar verilmiştir.

Son olarak, Şeyh Sait isyanı sonuçlarından biri olarak güvenlik güçleri tarafından köşeye sıkıştırılan Şeyh Sait'in teslim olması ve ardından İstiklal Mahkemelerinde yargılanması gelmektedir. Yargılama sürecinde Şeyh Sait ve yandaşlarının tamamı idam edilmiştir. Bu olaylar, isyanın sonuçları ve yasaların çıkarılmasında önemli rol oynamıştır.
 
Geri
Üst