AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sevr baris Antlasmasinda Anadolu topraklari nasil paylasildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.466
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sevr barış Antlaşmasında Anadolu toprakları nasıl paylaşıldı?​

İzmir merkez olmak üzere Ege Bölgesi’nin kıyı kesimi ile Midye-Büyükçekmece çizgisinin batısında kalan Trakya toprakları Yunanistan’a, Batı Akdeniz ile İçbatı Anadolu Bölgesi İtalya’ya, Güneydoğu Anadolu’nun batısı ile Çukurova Fransa’ya veriliyordu.

Bulgaristan I Dünya Savaşı’ndan yenilgi ile ayrılınca İtilaf Devletleri ile aşağıdaki antlaşmalardan hangisini imzalamıştır?​

Tam anlamıyla teslimiyet belgesi olan Sela- nik Antlaşması neticesinde İtilaf Devletleri, Bulgaristan’ı işgale başlamış ve Doğu Avrupa’da üstünlüğü ele geçirmiştir.
Anadolu toprakları İtilaf Devletleri tarafından nasıl paylaşıldı?​
Sevr antlaşması Osmanlı tarihinin yıkım fermanı olarak da bilinen bir antlaşmadır. Bu antlaşma Türk bağımsızlığını tamamen tehlikeye atan ve Anadolu topraklarının başka devletlerce paylaşıldığı bir antlaşmadır.

Sevr Antlaşması Osmanlı devleti adına hangi hangisi tarafından imzalanmıştır?​

Sevr Antlaşması Osmanlı devleti adına hangi hangisi tarafından imzalanmıştır?
Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti arasında 10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi’nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır.

1 dünya savaşını sona erdiren antlaşmalar nelerdir?​

1 dünya savaşını sona erdiren antlaşmalar nelerdir?
I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren başlıca barış anlaşmaları:
- Brest-Litovsk Anlaşması: (3 Mart 1918)
- Versay Barış Anlaşması: (28 Haziran 1919)
- Saint-Germain Antlaşması: (10 Eylül 1919)
- Neuilly Antlaşması: (27 Kasım 1919)
- Trianon Anlaşması: (4 Haziran 1920)
- Sevr Anlaşması: (10 Ağustos 1920)

I Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının adı nedir?​

Mondros Mütarekesi ya da Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi).

Asagidakilerden hangisi Sevr Antlaşmasını imzalayan devletlerden biri degildir?​

Antlaşmayı imzalayanlar ABD Osmanlı İmparatorluğu ile savaşmadığı, SSCB ise henüz Milletler Cemiyeti üyesi olmadığı için imza atmadılar.
Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan ateşkes anlaşmasının adı nedir?​
Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması, Kurtuluş Savaşı sonrası Büyük Taarruzdan hemen sonra imzalanmıştır. Mudanya Ateşkes Anlaşması Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan Büyük Taarruzun hemen ardından imzalanmış bir anlaşmadır.

Mondros Ateşkes antlaşmasının önemli maddeleri nelerdir?​

Mondros Ateşkes antlaşmasının önemli maddeleri nelerdir?
Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri (Şartları) İstanbul ve Çanakkale Boğazları açılacak, Karadeniz işgal edilecektir. İtilaf Devletleri esirleri ile Ermeni esirler İstanbul’da şartsız şekilde İtilaflara iade edilecektir. Osmanlı ordusu hudutların korunması ve asayişin temini dışında terhis edilecek.
Sevr Antlaşması Maddeleri (Şartları) – Batı Anadolu ve Doğu Trakya, Yunanistan’a bırakılacaktır. – Ege adalarının hepsi Yunanistan’a verilecek. – Rodos ve 12 Ada ise İtalya devletine bırakılacaktır. – Osmanlı imparatorluğunun Doğu Anadolu bölgesinde bir Ermeni devleti kurulacaktır.

1700 istanbul Antlaşması ile Rusya’ya hangi topraklar verilmiştir?​

1700 istanbul Antlaşması ile Rusya’ya hangi topraklar verilmiştir?
Avusturya’yla Karlofça Antlaşması’nı imzaladıktan 1 yıl sonra da Rusya’yla 14 Temmuz 1700 tarihinde İstanbul Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya’ya bıraktı. Onun yerine Rusya’nın Taganrog’da inşa ettiği kaleyi kabul etti.

Aşağıdakilerden hangisi Sevr Antlaşması’nı imzalayan devletlerden biri değildir?​

ABD Osmanlı İmparatorluğu ile savaşmadığı, SSCB ise henüz Milletler Cemiyeti üyesi olmadığı için imza atmadılar.

Sevr Antlaşması Osmanlı Devleti adına hangi hangisi tarafından imzalanmıştır?​

Sevr Antlaşması 10 Ağustos 1920’de İtilaf Devletleri Britanya İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Japonya, Ermenistan, Belçika, Yunanistan, Hicaz Krallığı, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı, Çekoslovakya ile mağlup Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalandı.
Istanbul Antlaşması göre Rusya’ya hangi topraklar verilmiştir?​
Bu antlaşmayla olası bir Osmanlı-Rus savaşı önlenerek Safevilerin Kafkaslardaki toprakları Osmanlı Devleti ve Rusya tarafından paylaşılmıştır. Antlaşmanın bazı önemli maddeleri şunlardı: Derbent, Bakü Kaleleri ve Dağıstan, Rusya’ya bırakıldı. Gence, Karabağ, Tiflis, Revan ve Tebriz Osmanlı Devleti’ne verildi.

1915 istanbul Antlaşması ile Rusya’ya hangi topraklar verilmiştir?​

1915 istanbul Antlaşması ile Rusya’ya hangi topraklar verilmiştir?
Boğazlar Antlaşması ya da İstanbul Antlaşması, 18 Mart 1915 tarihinde I. Dünya Savaşı çerçevesinde Üçlü İtilaf arasında imzalanan gizli antlaşma. Antlaşmaya göre Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul da dahil olmak üzere İstanbul ve Çanakkale Boğazları Rusya’ya bırakılmıştır.

Sevr Antlaşması hangi kurum tarafından onaylanmıştır?​

Sevr Antlaşması hangi kurum tarafından onaylanmıştır?
Sultan Vahidettin’in başkanlığında toplanan Şüra-yı Saltanat 22 Temmuz 1920’de “zayıf bir mevcudiyeti, mahva tercih edilmeğe değer” görerek Antlaşma’nın onanmasına karar vermiştir.
 
Sevr Barış Antlaşması, 10 Ağustos 1920 tarihinde İtilaf Devletleri (Britanya İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Japonya, Ermenistan, Belçika, Yunanistan, Hicaz Krallığı, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı, Çekoslovakya) ile mağlup Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanmıştır. Bu antlaşmanın hükümleri arasında Batı Anadolu ve Doğu Trakya'nın Yunanistan'a bırakılması, Ege adalarının tamamının Yunanistan'a verilmesi, Rodos ve 12 Ada'nın İtalya'ya bırakılması, ve Doğu Anadolu'da bir Ermeni devletinin kurulması gibi maddeler bulunmaktadır.

Sevr Antlaşması, Türk bağımsızlığını tamamen tehlikeye atan ve Osmanlı topraklarının başka devletler arasında paylaşıldığı bir antlaşma olarak bilinmektedir. Ancak Türk Kurtuluş Savaşı'nın zaferiyle Sevr Antlaşması hükümleri boşa çıkarılmış ve yerine yeni antlaşmalar yapılmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması, ise I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir antlaşmadır. Antlaşmanın önemli maddeleri arasında İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın açılması, Karadeniz'in işgal edilmesi, esirlerin iade edilmesi ve Osmanlı ordusunun sınırların korunması dışında terhis edilmesi gibi maddeler yer almaktadır.

Sevr Antlaşması'nın onaylanmasına karar veren kurum ise Sultan Vahdettin'in başkanlığında toplanan Şura-yı Saltanat'tır. 22 Temmuz 1920'de toplanan bu meclis, antlaşmanın onaylanması yönünde karar almıştır. Ancak Türk halkının karşı çıkması ve Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasıyla Sevr Antlaşması uygulanmamıştır.
 
Geri
Üst