AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sevr Baris Antlasmasi nerede imzalandi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.380
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sevr Barış Antlaşması nerede imzalandı?​

Sevr Antlaşması (Fransızca: Le Traité de Sèvres), I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti arasında 10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi’nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır.

Sevr Barış Antlaşması taslağı nerede hazırlandı?​

Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi’nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır.

Sevr Antlaşmasını Osmanlı adına hangi heyet imzaladı?​

Sevr Antlaşmasını Osmanlı adına hangi heyet imzaladı?
ABD Osmanlı İmparatorluğu ile savaşmadığı, SSCB ise henüz Milletler Cemiyeti üyesi olmadığı için imza atmadılar. Osmanlı heyetinde şu isimler yer alıyordu: Eski Maarif Nazırı (milli eğitim bakanı) Bağdatlı Mehmed Hadi Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey.

Sevr Antlaşmasının Özellikleri Nelerdir?​

Sevr Antlaşması’nın Maddeleri
- İstanbul Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalmaya devam edecek.
- Batı Anadolu ve Doğu Trakya Yunanlılara verilecek,
- Ege Adaları Yunanistan’a bırakılacak, Rodos ve 12 Ada İtalya’ya verilecek,
- Doğu Anadolu’da bir Ermeni Devleti ve güneyinde Kürdistan Devleti kurulacak,

Sevr Antlaşması sonucunda ne oldu?​

Antlaşma imzalandığı dönemde devam eden Türk Kurtuluş Savaşı’nın sonucunda Türklerin galibiyetiyle, bu antlaşma yerine 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalanıp uygulamaya konulduğundan Sevr Antlaşması geçerliliğini kaybetmiştir. Sevr Antlaşması 433 maddeden oluşmaktaydı.

Sevr Antlaşması en son hangi konferansta hazırlandı?​

Sevr Antlaşması en son hangi konferansta hazırlandı?
San Remo Konferansı, I. Dünya Savaşı’ndan sonra, 18-26 Nisan 1920’de, Osmanlı topraklarının paylaşılması ve Osmanlı ile yapılacak olan Sevr Antlaşması’nın şartlarını hazırlamak için, İtalya’nın Sanremo şehrinde toplanan milletlerarası konferans.
 
Sevr Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti arasında 10 Ağustos 1920 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'in 3 km batısındaki Sevr banliyösünde bulunan Seramik Müzesi'nde imzalanmıştır. Antlaşmanın hazırlandığı konferans ise San Remo Konferansı'dır. San Remo Konferansı, 18-26 Nisan 1920 tarihleri arasında, Osmanlı topraklarının paylaşılması ve Sevr Antlaşması'nın şartlarının belirlenmesi amacıyla İtalya'nın Sanremo şehrinde gerçekleşen milletlerarası bir konferanstır.

Sevr Antlaşması, Osmanlı heyeti tarafından imzalanmış olup heyette Eski Maarif Nazırı Bağdatlı Mehmed Hadi Paşa, eski Şura-yı Devlet reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey gibi isimler bulunmaktadır. Antlaşmanın bazı maddeleri ise şunlardır: İstanbul Osmanlı Devleti'nin başkenti olmaya devam edecek, Batı Anadolu ve Doğu Trakya Yunanistan'a verilecek, Ege Adaları Yunanistan'a bırakılacak, Rodos ve 12 Ada İtalya'ya verilecek, Doğu Anadolu'da bir Ermeni Devleti ve güneyinde Kürdistan Devleti kurulacaktı.

Ancak, Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonucunda Türklerin galibiyetiyle Lozan Antlaşması imzalandı ve uygulamaya konulduğundan Sevr Antlaşması geçerliliğini kaybetmiştir. Lozan Antlaşması ile yeni sınırlar belirlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu gerçekleşmiştir. Bu nedenle Sevr Antlaşması'nın hükümleri uygulanmamıştır.
 
Geri
Üst