AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sevimli mi sevimli nasil yazilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sevimli mi sevimli nasıl yazılır?​

– Sevimli mi sevimli bir kedi yavrusu aldık. – O güzel mi güzel bir kız çocuğuydu.

Ki ekleri nasıl yazılır?​

Ki ekleri nasıl yazılır?
Türkçede ekler daima bitişik yazılır. Bir ek olduğu için ‘-ki’ ilgi eki de her zaman önündeki sözcüğe bitişik yazılır. Bağlaç olmayan ‘-ki’ eki iki cümleyi bağlama görevi üstlenmez, dolayısıyla bitişik yazılması gerekir.

Ki yapım eki mi?​

3) “-ki” Yapım Eki İsimlere eklenerek yer ve zaman bildiren sıfatlar türeten ektir. Zaman bildiren kelimelerin sonuna doğrudan eklenirken, yer bildiren sıfatlar türetirken “-dE” hâl ekiyle birlikte kullanılır.

Pekiştirmeler nasıl yazılır?​

Pekiştirmeler nasıl yazılır?
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Sende mi nasıl yazılır?​
“Sen de mi mi?” yoksa “Sende mi mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Sende mi şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Sen de mi şeklinde olmalıdır.

Vede nasıl yazılır?​

Vede nasıl yazılır?
Bağlaç olan ‘de’ ve ‘da’ her zaman ayrı, bulunma durumu eki -da, -de, ise her zaman bitişik yazılır.

De ne zaman birleşik yazılır?​

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de’nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.

Sombahçem ne demek?​

Sombahçem ne demek?
bağlaç olduğu halde zaman içinde gerçekleşmiş olan kalıplaşmadan ötürü birleşik yazılan ki’leri hatırlamaya yarayan kodlama. söz konusu sözcükler şunlardır: sanki, oysaki, mademki, belki, halbuki, çünki> çünkü, meğerki.

De da bağlacı nasıl kullanılır?​

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de’nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
 
Sevimli kelimesi "mı" ekine bağlı olarak ayrı yazılmalıdır. Dolayısıyla doğru yazımı "Sevimli mi" şeklinde olmalıdır.

"Ki" ekleri, Türkçede ekler daima bitişik yazıldığı için "ki" eki de önündeki sözcüğe bitişik olarak yazılmalıdır. Bu ek ilgi eki olup, iki cümleyi bağlama görevi üstlenmez.

"Ki" yapım eki isimlere eklenerek yer ve zaman bildiren sıfatlar türetir. Zaman bildiren kelimelerin sonuna doğrudan eklenirken, yer bildiren sıfatlar türetilirken "-de" hâl ekiyle birlikte kullanılır.

Pekiştirmeler, sıfat veya zarf görevindeki kelimelerdir ve genellikle bitişik yazılır. Örnek olarak; apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre gibi pekiştirmeler verilebilir.

"Sende mi" şeklinde doğru yazım kullanılmalıdır. "Sen de mi mi?" ifadesinde yanlış bir tekrar söz konusudur.

"Vede" kelimesindeki "ve" bağlaç olduğu için yazılışında her zaman ayrı yazılmalıdır.

"De" kelimesinin birleşik yazılması gereken durum, bağlaç olmayıp bulunma durumu ekleri (-da, -de) olduğu durumlardır. "De" bağlaç olarak ayrı yazılmalıdır.

"Sombahçem" kelimesi, "sanki, oysaki, mademki, belki, halbuki, çünki" gibi birleşik yazılan "ki"leri hatırlamaya yarayan bir kavramdır.

"De" veya "da" bağlacı, ayrı yazılmalıdır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uygun şekilde kullanılmalıdır. Örnek: Kızı da geldi, gelini de.
 

Similar threads

Geri
Üst